Kuva: <span class="photographer">U.S. Fish and Wildlife Service.</span>
Kuva: U.S. Fish and Wildlife Service.

Lääkkeiden, sähköisen ärsytyksen ja liikeharjoittelun yhdistelmä sai selkäydinvaurioiset rotat taas kävelemään.

Kävely voi onnistua, vaikka yhteys aivoista selkäytimeen olisi poikki, osoitti sveitsiläistutkijoiden rottatutkimus.

Selkäytimessä on liikkeitä tahdistavia hermosoluja, jotka voivat ilman aivojen käskyjäkin saada jalan lihakset liikkumaan. Tätä hermoverkkoa on jo aiemmin yritetty valjastaa selkäydinvaurioisten apuriksi, mutta valjuin tuloksin. Jalka on kyllä saatu liikahtelemaan, mutta se ei ole kantanut painoa.

Grégoire Courtine kollegoineen Zurichin yliopistosta näyttää nyt onnistuneen tehtävässä. Ryhmä antoi selkäydinvaurioisille rotille tiettyjä lääkeaineita ja laittoi ne sitten hyvin hitaasti liikkuvaan juoksupyörään. Samalla niiden selkäydintä ärsytettiin sähköllä vauriokohdan alapuolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä aktivoi selkäytimen itsenäiset tahdistajasolut, jotka saivat aikaan kävelyliikkeen halvaantuneissa takaraajoissa. Kun juoksupyöräharjoittelua jatkettiin päivittäin useamman viikon ajan, jalat kestivät lopulta myös eläimen koko painon. Näin siinäkin tapauksessa, että pyörä kiihtyi juoksuvauhtiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska yhteys selkäytimestä aivoihin oli poikki, eläimet eivät kuitenkaan kyenneet liikkumaan tahdonalaisesti.

Tutkijat kuitenkin uskovat, että tahdonalaisia käskyjä voitaisiin ihmispotilaissa välittää aivoista selkäytimeen neuroproteesien avulla, jotka toimisivat ikään kuin siltana vauriokohdan yli.

Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla