Robottihaarniska vauhditti neurokuntoutusta.
Robottihaarniska vauhditti neurokuntoutusta.

Robottihaarniska edisti selkäytimen kuntoutusta.

Selkäytimen vaikeaa vauriota pidetään pysyvänä vammana, vaikka hermojärjestelmä usein pystyykin kasvattamaan uusia yhteyksiä vähäisten vaurioiden ohi. Sveitsiläistutkijoiden uusi neurokuntoutusmenetelmä kuitenkin antaa toiveita siitä, että halvaantuneet pystyisivät vielä käskemään jalkojaan.

Grégoire Courtine kollegoineen Lausannen teknisestä yliopistosta (EPFL) tutki rotilla selkäydinvammoja, jollaiset aiheuttavat alaraajahalvauksen myös ihmisillä.

Ryhmä herätteli selkäytimen säästynyttä hermosolukudosta sähkön sekä hermosoluja stimuloivien yhdisteiden avulla. Tämän jälkeen rotille puettiin pienet liivit, jotka oli kytketty eläintä tukevaan robottijärjestelmään. Se piti eläimen pystyssä ja auttoi liikkumaan – eläimelle siis syntyi illuusio, että sen selkäydin oli ehjä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Robottihaarniskan avulla eläimet rohkaistuivat yrittämään liikkumista: muutaman viikon kuluessa ne tallustivat vapaaehtoisesti hakemaan herkun, kiipesivät portaita tai astuivat pienen esteen yli. Ne myös kannattelivat koko painoaan takajalkojensa päällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toista rottaryhmää tutkijat harjoittivat juoksupyörässä. Näidenkin halvaantuneiden rottien selkäydinhermoja oli herätelty sähkökemiallisen stimulaation avulla, ja nekin alkoivat siirrellä jalkojaan automaattisesti juoksupyörän liikkuessa. Liike tapahtui kuitenkin pelkän selkäytimen avulla, ilman aivojen käskytystä. Ne eivät oppineet kävelemään tahdonalaisesti.

Tutkijoiden mukaan tulos osoittaa, että sähkökemiallisen stimulaation ja robottihaarniskan avulla tehty hermokuntoutus yltää koko matkan selkäytimestä aivoihin. "Uudenlainen harjoittelu nelinkertaisti uusien hermosoluyhteyksen kasvun aivoissa ja selkäytimessä", tutkimusryhmään osallistunut Janine Heutschi sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla