Edesmenneen "Teräsmiehen" Christopher Reeven nimeä kantava säätiö osallistui tutkimuksen rahoittamiseen. Kuva: <span class="photographer"><a href=http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License>Wikimedia Commons</a></span>
Edesmenneen "Teräsmiehen" Christopher Reeven nimeä kantava säätiö osallistui tutkimuksen rahoittamiseen. Kuva: Wikimedia Commons

Halvaantuneet hiiret pääsivät tolpilleen, kun selkäytimen paikalliset pikkutiet korvasivat valtaväylän.

Kun kolari tukkii moottoritien, hitaammat ja mutkaisemmat kiertotiet nousevat arvoon arvaamattomaan. Samoin voi käydä selkäytimen vaurioituessa, kertovat Kalifornian yliopiston tutkijat Nature Medicinessä.

Michael Sofroniewin johtama tutkimusryhmä seurasi hiirten toipumista selkäytimen pitkien liikeratojen vauriosta. Tutkijoiden ihmetykseksi halvaantuneet hiiret kävellä köpöttelivät jälleen kahdeksan viikon kuluttua halvauksesta.

Hiiret pääsivät tolpilleen, kunhan edes sisimmät osat selkäytimestä säilyvät. Tällöin selkäydin järjestäytyi uudelleen: syvällä kulkevat paikalliset pikkutiet korvasivat vaurioituneet pääväylät, ja signaalit pääsivät kulkemaan aivojen liikekeskusten ja jalkojen lihasten välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiertoteiden tuntemus voi auttaa myös selkäydinvauriosta kärsiviä potilaita, pääväyliä kun on hyvin vaikea korjata. Uusi tutkimus paljasti, mitkä solut ovat kiertoteiden tärkeitä etappeja. Tutkijoiden mukaan seuraava askel on oppia vahvistamaan näitä vaihtoehtoisia reittejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla