Hämähäkkien tuottamasta silkistä saattaa tulla tulevaisuuden ekomateriaalia, jolla on lukuisia sovelluksia aina lääketieteestä ballistiikkaan. Koska hämähäkkejä on mahdoton ”viljellä”, tutkijat yrittävät siirtää niiden silkkigeenin toiseen eliöön tai s...

Hämähäkkien tuottamasta silkistä saattaa tulla tulevaisuuden ekomateriaalia, jolla on lukuisia sovelluksia aina lääketieteestä ballistiikkaan. Koska hämähäkkejä on mahdoton ”viljellä”, tutkijat yrittävät siirtää niiden silkkigeenin toiseen eliöön tai soluun. Siirto onnistui hiljattain ensimmäistä kertaa.

Thomas Scheibel Münchenin teknillisestä korkeakoulusta kertoo Microbial Cell Factories -lehdessä, että tällä hetkellä tunnetaan 34 000 hämähäkkilajia, joista jokaisella on kyky tuottaa ominaisuuksiltaan erilaista silkkiä.

Hämähäkkien silkkien moninaisuus – sama lajikin tuottaa joustavuudeltaan erilaista silkkiä - antaa mahdollisuuden erilaisiin sovelluksiin. Sitkeä silkki sopii laastareihin ja muihin sidemateriaaleihin sekä erityistä vahvuutta vaatiiviin kirurgisiin lankoihin. Silkki voidaan myös kutoa esimerkiksi laskuvarjokankaiden vahvikkeeksi. Luotiliivejäkin siitä saa.

Koska hämähäkeistä ei ole kotieläimiksi, ainoa tapa tuottaa suuria määriä niiden silkkiä on silkkigeenin siirtäminen toiseen eliöön. Geenin monimutkaisuuden takia siirto osoittautui kuitenkin oletettua vaikeammaksi. Nyt osia geenistä on onnistuttu siirtämään E. coli-bakteerin soluun. Nyt solu tuottaa silkkiproteiinia.

”Tarkoituksena ei ole välttämättä kopioida luonnollista silkkiä, vaan ”varastaa” siitä ne rakenteelliset ominaisuudet, jotka olisivat hyödyllisä sovellusten kannalta”, selittää Scheibel. Näin saatetaan päätyä kokonaan uudenlaiseen silkkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla