Päivänvalo vaikuttaa lämmön ja viileyden tuntuun. Näkymä on Helsingin Sanomien toimittajan Tommi Hannulan työpisteeltä Sanomatalosta. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Päivänvalo vaikuttaa lämmön ja viileyden tuntuun. Näkymä on Helsingin Sanomien toimittajan Tommi Hannulan työpisteeltä Sanomatalosta. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Jos ikkunasta tulee vain vähän luonnonvaloa, viileä sisätila tuntuu epämiellyttävämmältä, sveitsiläisen yliopiston tutkijaryhmä havaitsi.

Päivät käyvät yhä hämärämmiksi. Viileys voi tuntua silloin epämukavammalta kuin valoisampana aikana.

Päivänvalo nimittäin vaikuttaa kokemukseemme siitä, kuinka lämmintä tai kylmää on, uusi tutkimus kertoo.

”Vähäinen päivänvalo johtaa kylmissä oloissa epämukavampiin ja vähemmän siedettyihin lämpöoloihin”, sveitsiläisen EPFL-yliopiston tutkijat kirjoittavat Scientific Reports -tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viileä toimisto tuntuu ikävämmältä, jos ikkunasta tulee vain heikkoa päivänvaloa. Ihminen sietää sisätilojen kylmyyttä paremmin, kun ulkoa virtaa kirkasta luonnonvaloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Tässä esitetyt löydökset tarjoavat ensimmäisen todisteen siitä, että päivänvalo voi psykologisesta näkökulmasta vaikuttaa lämmön aistimiseen”, tutkijat toteavat.

Kyse on heidän mukaansa ilmiöstä, jossa yksi aistihavainto vaikuttaa toiseen.

Tutkijat testasivat päivänvalon vaikutusta erilaisissa valo-oloissa ja lämpötiloissa.

Käytössä oli isoikkunainen toimistohuone, jonka lämpötilaa ja päivänvalon astetta tutkijat pystyivät säätelemään tarkasti.

Päivänvalo oli joko heikkoa, keskitasoista tai kirkasta, ja lämpötila 19, 23 tai 27 celsiusastetta. Tutkijat mittasivat lämpötilaa jokaisen osallistujan ympärillä ja heidän ihonsa lämpöä.

Analyysiin otettiin vain aurinkoisten päivien koetilanteet.

Osallistujille ei kerrottu tutkimuksen tarkoitusta, jotta se ei vaikuttaisi vastauksiin. Heille annettiin sen sijaan tehtäviä, jotka testasivat loogista päättelyä ja muuta kognitiivista kykyä.

Tehtäväpakettiin oli kuitenkin sisällytetty muutamia kysymyksiä, joilla selvitettiin, oliko osallistujilla tehtäviä tehdessä kylmä tai kuuma. Heiltä kysyttiin myös sitä, kuinka mukavana osallistujat pitivät huoneen valoisuutta ja lämpötilaa.

Kun lämpötila oli säädetty viileimmälle eli 19 asteeseen, koehenkilöt tunsivat olonsa mukavimmaksi kirkkaimmalla päivänvalolla. He suhtautuivat kirkkaalla päivänvalolla viileään sisälämpötilaan myös hyväksyvämmin kuin vähäisellä luonnonvalolla. Heidän ruumiinlämpönsä pysyi kirkkaimmassa ja hämärimmässä koetilanteessa samana.

Kun huoneessa oli puolestaan 27 astetta, osallistujat tunsivat olonsa mukavimmaksi hämärämmällä päivänvalolla. Heidän oma ruumiinlämpönsä pysyi jälleen eri valo-oloissa samana, joten valon vaikutus näytti olevan psykologinen.

Päivänvalo saattaa siis vaikuttaa merkittävästi lämpötilan aistimiseen. Tutkijat arvelevat, että kun päivänvalo täyttää huoneen, ihmiset odottavat tuntevansa olonsa lämpimäksi.

Ihmisen psyyke yhdistää luontaisesti valon ja lämmön toisiinsa, samoin pimeän ja kylmän.

Ryhmä myös vertasi luonnonvalossa saatuja tuloksiaan aiemmin tehtyyn, lämpötilan mukavuutta kuvaavaan malliin, joka perustui havaintoihin sähkövalossa.

Selvisi, että ihmiset tuntevat olonsa 27 asteen huoneessa viileämmäksi luonnonvalossa kuin sähkövalossa. Tämä johtunee siitä, että ihmiset odottavatkin tuntevansa auringonvalossa olonsa lämpimäksi ja hyväksyvät kuuman sisälämpötilan helpommin.

Siten luonnonvalon sisään päästäviä rakennuksia ei välttämättä tarvitsisi viilentää lämpimällä ilmalla niin paljon kuin nykyisin.

”Löydöksemme viittaavat siihen, että saatamme käyttää liikaa ilmastointia – erityisesti lasiseinäisissä rakennuksissa. Luonnonvalo tekee kuumuuden siedettävämmäksi”, Chinazzo sanoo EPFL:n tiedotteessa.

Erityisen kirkkaina mutta viileinä päivinä lämmitystä ei puolestaan välttämättä tarvittaisi yhtä paljon kuin hämärämpinä, koska kirkkaassa valossa ihminen sietää viileää paremmin. Tämäkin voisi säästää energiaa.

Vielä ei siten voida päätellä, voisiko esimerkiksi kirkkaampi keinovalaistus tuoda helpotusta hämäräajan hytinään. Ajatuksena olisi tällöin se, että jos sisätilat tuntuvat epämiellyttävän kylmiltä eikä vaatekerrosten lisääminen toimi, ennen sisälämpötilan nostamista voisi kokeilla kirkkaampaa keinovaloa.

NotYet
Seuraa 
Viestejä4067

Epäilemättä magee paikka tehdä duunia. Mun silmät ei oikein kestä, jos näyttön takana on valoisa ikkuna tai takaa paistaa aurinko näytölle, muutenkin hämärä valasitus ilman valojen heijastuksia on silmilleni parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla