Maan ilmakehässä oli kylliksi happea mutkikkaille elämänmuodoille jo 1,2 miljardia vuotta sitten.

Maapallon ilmakehässä ei ollut aluksi happea. Vasta kun yhteyttävät organismit yleistyvät, happipitoisuus alkoi nousta. Tutkimukset ovat viime aikoina siirtäneet arviota hapen ilmaantumisesta ilmakehään taaksepäin, ja nyt näyttää siltä, että happipitoisuus myös nousi korkeaksi aiemmin kuin on luultu.

Ilmakehässä on ollut riittävästi happea mutkikkaita elämänmuotoja varten jo 1,2 miljardia vuotta sitten, päätteli Naturessa julkaissut tutkimusryhmä luoteisen Skotlannin maakerrostumien rikki-isotoopeista.

Aiemmin on uskottu hapen lisääntyneen ilmakehässä 25 tuhannesosasta miljardi vuotta sitten yli 50 tuhannesosaan 640 miljoonaa vuotta sitten. Sen on tulkittu liittyvän sulfideja hapettavien bakteerien evoluutioon. Toinen tutkimusnäyttö viittaa siihen että ilmakehän hapen määrä olisi lisääntynyt paljon aiemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkija John Parnell kollegoineen raportoi rikki-isotooppimittauksiin nojaten, että ilmakehän happipitoisuus nousi 50 tuhannesosaan jo 1,18 miljardia vuotta sitten. Näin suuri happipitoisuus mahdollisti monimutkaisen eliöstön selviytymisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla