Pallotekniikkaa voi opetella vaihtamalla pallon kokoa. Kuva: Miikka Pirinen
Pallotekniikkaa voi opetella vaihtamalla pallon kokoa. Kuva: Miikka Pirinen

Taidon oppii nopeammin, kun keksii harjoitukseen pieniä muunnoksia.

Oli kyse soitonopettelusta tai urheilusuorituksen treenaamisesta, uuden motorisen taidon opettelu vaatii runsaasti toistoa, jotta liikkeistä tulee nopeita ja tarkkoja.

Harjoituksia ei kuitenkaan kannata toistaa jatkuvasti samanlaisina, sillä taidon oppii nopeammin, jos harjoitukseen keksii pieniä muutoksia, selvisi yhdysvaltalaisen John Hopkins -yliopiston tutkimuksessa.

Tutkimukseen osallistui 86 koehenkilöä, joita pyydettiin liikuttamaan kursoria tietokoneen ruudulla tiettyjen kuvakkeiden välillä oikeassa järjestyksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kursoria ei liikutettu tuttuun tapaan hiirellä vaan laitteella, joka ohjasi kursoria siihen kohdistuvan puristusvoiman perusteella. Tehtävä piti opetella suorittamaan niin nopeasti ja tarkasti kuin suinkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän jälkeen koehenkilöt jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmä palasi harjoituksen pariin kuusi tuntia ensimmäisen harjoituksen jälkeen ja toisti harjoituksen sellaisenaan.

Kuusi tuntia on aika, joka aiempien tutkimusten perusteella tarvitaan, jotta ensimmäisen harjoituskerran muistijäljet lujittuivat aivoissa.

Myös toinen ryhmä palasi harjoituksen pariin kuuden tunnin jälkeen, mutta he toistivat sitä hieman muunnettuna.

Kursoria ohjaavan laitteen puristusherkkyys säädettiin uusiksi joka harjoituskierroksen välillä niin, että tehtävän suorittaminen vaati välillä tiukempia, välillä höllempiä otteita.

Kolmas ryhmä ei osallistunut uusintaharjoitteluun vaan palasi tehtävän pariin vasta seuraavana päivänä, jolloin kaikki koehenkilöt osallistuivat harjoiteltua taitoa mittaavaan testiin.

Muunneltua harjoitusta toistaneet pärjäsivät lopputestissä liki tuplasti paremmin kuin yksitoikkoista treeniä toistaneet.

Kertaussessiosta pois jäänyt ryhmä puolestaan pärjäsi noin neljänneksen huonommin kuin yksitoikkoiseen harjoitukseen osallistuneet.

Havainnoista on tutkimusryhmän mukaan hyötyä paitsi urheilun, soiton ja muiden motoristen harrastusten harjoittelussa, myös esimerkiksi aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa.

Kävelyn ja muiden motoristen taitojen uudelleen opettelu voi käydä vikkelämmin, kun harjoitusta ei toistetakaan aina samanlaisena.

Muutoksista ei kuitenkaan kannata tehdä liian isoja, tutkimusryhmä vinkkaa tutkimustiedotteessa.

Vielä julkaisemattoman tutkimuksen mukaan esimerkiksi tennis- tai pesäpalloharjoituksissa sopiva muutos voisi olla mailan tai pallon vaihtaminen välillä eri painoiseen tai kokoiseen kappaleeseen.

Sen sijaan esimerkiksi sulkapallon pelaaminen tennisharjoitusten välissä on jo liian suuri muutos lujittaakseen alkuperäisessä harjoituksessa opittuja taitoja.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla