Musta harlekiinipeipponaaras valitsemassa punaisen ja mustan koiraan väliltä. Kuva: <span class="photographer">Sarah Pryke.</span>
Musta harlekiinipeipponaaras valitsemassa punaisen ja mustan koiraan väliltä. Kuva: Sarah Pryke.

Huonosti yhteensopivan kumppanin kanssa naaraat tekivät vähemmän ja pienempiä munia, ja niistä tavallista suurempi osa oli koiraita.

Harlekiinipeipponaaraat voivat strategisesti valita jälkikasvunsa sukupuolen sekä kuinka paljon he uhraavat voimavaroja jälkeläisilleen riippuen parittelukumppanin arvioidusta laadusta.

Harlekiinipeipoilla on päässään joko punainen tai musta väritys, ja ne pyrkivät pariutumaan oman värisensä kumppanin kanssa.

Sarah Pryke ja Simon Griffith Macquarie Universitystä Sydneystä värittivät punaisten harlekiinipeippojen päät mustaksi piilottaakseen niiden todellisen geneettisen laadun ja sitten antoi niiden pariutua sekä punaisten että mustien naaraiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat huomasivat, että mustat naaraat, jotka pariutuivat mustiksi maalattujen punaisten koiraiden kanssa, tuottivat suunnilleen yhtä paljon koiras- ja naarasjälkeläisiä. Mutta kun punaiset naaraat paritettiin mustiksi maalattujen punaisten koiraiden kanssa, jälkikasvusta oli koiraita 72 prosenttia - vaikka emot olivat geneettisesti yhteensopivia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset osoittavat, että naaraat jollakin mekanismilla valitsivat jälkikasvun sukupuolen, eikä kyse ollut vain geneettisestä yhteensopivuudesta. Tutkijat huomasivat myös, että jos naaraat havaitsivat näennäisen epäyhteensopivuuden, he munivat pienempiä munia.

Tutkimuksen julkaisi tämän viikon Science

Sisältö jatkuu mainoksen alla