Havupuumetsämaasta saa diseliä popsivia bakteereja.
Havupuumetsämaasta saa diseliä popsivia bakteereja.

Kaupunkeihin voisi istuttaa havupuita puhdistamaan maaperää.

Dieselöljyn saastuttamaa maaperää ja vesistöjä voidaan puhdistaa luonnonmukaisin keinoin myös Suomessa. Tehokkaimmin öljyä poistaa havupuumetsämaa, osoittaa Sarin Kaupin Helsingin yliopistossa tänään tarkastettu väitöskirja.

Tällä hetkellä lähes kaikissa puhdistusoperaatioissa saastunut maa vaihdetaan puhtaaseen, mikä on kallista. Biologinen puhdistus on sitä vastoin mahdollista suoraan kohteessa maaperän öljyä hajottavien bakteerien ansiosta.

Kaupin tutkimustulokset osoittavat, että luontaista puhdistumista tapahtuu hiekka- ja savimaassa sekä turpeessa, mutta tehokkainta se on havupuumetsämaassa. Havupuiden juurille muodostava humus sisältää runsaasti luontaisia hajottajia. Siksi humus soveltuisi ehkäisemään pienten päästöjen aiheuttamaa haittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kauppi havaitsi, että bakteerit oppivat käyttämään dieseliä ravinnonlähteenään. Siten saastuneille maille voisi siirtää havupuumetsämaan luontaisia hajottajabakteereja. Nämä kykenevät siirtämään öljynhajottamiskykynsä muihin bakteereihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väittelijä myös suosittelee havupuiden nykyistä runsaampaa käyttöä kaupunkien viheralueilla ja pienille pintavaluntapäästöille alttiilla paikoilla. Luomupuhdistusta käytetään valitettavan harvoin.

­"Euroopan unioni on suositellut vuodesta 2004 lähtien harkitsemaan valvottua luontaista puhdistumista ensimmäisenä vaihtoehtona. Suomessa pilaantuneen maan puhdistukset tehdään kuitenkin yli 90-prosenttisesti massanvaihtomenetelmällä", Kauppi sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla