Hormonit vaikuttavat ihmisen ominaistuoksuun. Kuva: Adam Jones/Wikimedia Commons
Hormonit vaikuttavat ihmisen ominaistuoksuun. Kuva: Adam Jones/Wikimedia Commons

Miehet arvioivat hajututkimuksessa viehättävimmiksi ne naiset, joiden estrogeenitasot olivat korkeimmat.

Naishormoni estrogeeni tekee miesten mielestä naisen tuoksusta houkuttelevamman, osoittivat Bernin yliopiston tutkijat.

He panivat ison joukon miehiä haistelemaan pumpulityynyjä, joita nuoret naiset olivat pitäneet kainaloissaan yön yli kuukautiskierron hedelmällisimmässä vaiheessa.

Tulos oli, että eniten naishormoni estrogeeniä tuottaneiden naisten tuoksu koettiin yleisesti miellyttävimmäksi. Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B -lehdessä.

Ihmisen ominaistuoksu erittyy suurista hikirauhasista. Ne tuottavat öljymäistä eritettä, joka alkaa haista iholla, kun bakteerit hajottavat sitä. Näitä rauhasia on eri puolilla kehoa, kuten kainaloissa, kasvoissa ja nännien alueella.

Nimestään huolimatta suuret hikirauhaset eivät ihmisellä ja useimmilla nisäkkäillä tuota hikeä.

Ihmisellä miesten ja naisten kainaloiden hikirauhasissa puolestaan on eroa. Ne alkavat toimia murrosiässä, ja on loogista ajatella, että niillä on osansa seksuaalisessa viestinnässä.

Tuoksunäytteet kerättiin kultakin naiselta kuukautiskierron siinä vaiheessa, kun munasolu irtoaa. Silloin nainen on hedelmällisimmillään.

Sekä näytteiden antajat että niiden nuuhkijat olivat parikymppisiä ja oman ilmoituksensa mukaan heteroita. Tuoksunäytteiden antajiksi seulottiin naisia, joiden kuukautiskierto on normaali ja jotka eivät olleet muutamaan kuukauteen käyttäneet mitään hormoniehkäisyä eivätkä tupakoineet.

Naishormoni estrogeenin lisäksi keltarauhashormoni progesteronin määrä vaikutti siihen, miten viehättävänä miehet naisten tuoksua pitivät.

”Naiset, joiden estrogeenitaso on korkea mutta progesteronitaso on matala, tuoksuvat miehille miellyttävimmiltä”, sanoo tutkimusta johtanut sosiaalipsykologian ja sosiaalisen neurotieteen professori Daria Knoch Bernin yliopistosta tiedotteessa.

Korkea estrogeenitaso ennustaa hedelmällisyyttä ja evoluution kannalta käy järkeen, että mies valikoi itselleen kumppanin, jonka kanssa lisääntymismenestys olisi parasta. Tietysti ihmisen parinvalintaan vaikuttavat myös aivan muut seikat.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä11401
Liittynyt13.7.2015

Hedelmällisen naisen tuoksu miellyttää miehiä eniten

MooM kirjoitti: Zorba the Greek kirjoitti: Käyttäjä4499 kirjoitti: Vaihdevuotisen viesti olisikin varsin selkeä: "perimäsi ei kanssani pitkälle pääse!" Ite käyn aika kuumana naiseen joka ikänsä puolesta taitaa olla kynnyksellä. Oliskohan niin että siinä vähän ennen tulee buusti estrogeenin tuotannossa ennen kuin lakkaa. Moni keski-ikänen nainen myös seksuaalisesti aktivoituu vaihdevuosista vaikka osa viileneekin. Hormonituoksut ovat vain yksi komponentti viehätyksessä. Paras tilanne tietysti on...
Lue kommentti
ID10T
Seuraa 
Viestejä2740
Liittynyt3.10.2007

Hedelmällisen naisen tuoksu miellyttää miehiä eniten

Tutkimus on huuhaata sikäli, että kuinka moni nainen (tai mieskään) tuoksuu yleensä omalta itseltään? Nykyään käytetään niin paljon hajusteita, ettei niiden seasta kovinkaan nyvin mitään estrogeenituoksuja pysty aistimaan. Koetilanteessa "He panivat ison joukon miehiä haistelemaan pumpulityynyjä, joita nuoret naiset olivat pitäneet kainaloissaan yön yli kuukautiskierron hedelmällisimmässä vaiheessa.". Aika moni iltapesulla käydessään taitaa kuitenkin huuhtaista myös kanalot?
Lue kommentti