Hormonit vaikuttavat ihmisen ominaistuoksuun. Kuva: Adam Jones/Wikimedia Commons
Hormonit vaikuttavat ihmisen ominaistuoksuun. Kuva: Adam Jones/Wikimedia Commons

Miehet arvioivat hajututkimuksessa viehättävimmiksi ne naiset, joiden estrogeenitasot olivat korkeimmat.

Naishormoni estrogeeni tekee miesten mielestä naisen tuoksusta houkuttelevamman, osoittivat Bernin yliopiston tutkijat.

He panivat ison joukon miehiä haistelemaan pumpulityynyjä, joita nuoret naiset olivat pitäneet kainaloissaan yön yli kuukautiskierron hedelmällisimmässä vaiheessa.

Tulos oli, että eniten naishormoni estrogeeniä tuottaneiden naisten tuoksu koettiin yleisesti miellyttävimmäksi. Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmisen ominaistuoksu erittyy suurista hikirauhasista. Ne tuottavat öljymäistä eritettä, joka alkaa haista iholla, kun bakteerit hajottavat sitä. Näitä rauhasia on eri puolilla kehoa, kuten kainaloissa, kasvoissa ja nännien alueella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nimestään huolimatta suuret hikirauhaset eivät ihmisellä ja useimmilla nisäkkäillä tuota hikeä.

Ihmisellä miesten ja naisten kainaloiden hikirauhasissa puolestaan on eroa. Ne alkavat toimia murrosiässä, ja on loogista ajatella, että niillä on osansa seksuaalisessa viestinnässä.

Tuoksunäytteet kerättiin kultakin naiselta kuukautiskierron siinä vaiheessa, kun munasolu irtoaa. Silloin nainen on hedelmällisimmillään.

Sekä näytteiden antajat että niiden nuuhkijat olivat parikymppisiä ja oman ilmoituksensa mukaan heteroita. Tuoksunäytteiden antajiksi seulottiin naisia, joiden kuukautiskierto on normaali ja jotka eivät olleet muutamaan kuukauteen käyttäneet mitään hormoniehkäisyä eivätkä tupakoineet.

Naishormoni estrogeenin lisäksi keltarauhashormoni progesteronin määrä vaikutti siihen, miten viehättävänä miehet naisten tuoksua pitivät.

”Naiset, joiden estrogeenitaso on korkea mutta progesteronitaso on matala, tuoksuvat miehille miellyttävimmiltä”, sanoo tutkimusta johtanut sosiaalipsykologian ja sosiaalisen neurotieteen professori Daria Knoch Bernin yliopistosta tiedotteessa.

Korkea estrogeenitaso ennustaa hedelmällisyyttä ja evoluution kannalta käy järkeen, että mies valikoi itselleen kumppanin, jonka kanssa lisääntymismenestys olisi parasta. Tietysti ihmisen parinvalintaan vaikuttavat myös aivan muut seikat.

Ab Surd Oy
Seuraa 
Viestejä12350

MooM kirjoitti:
Zorba the Greek kirjoitti:
Käyttäjä4499 kirjoitti:
Vaihdevuotisen viesti olisikin varsin selkeä: "perimäsi ei kanssani pitkälle pääse!"

Ite käyn aika kuumana naiseen joka ikänsä puolesta taitaa olla kynnyksellä. Oliskohan niin että siinä vähän ennen tulee buusti estrogeenin tuotannossa ennen kuin lakkaa. Moni keski-ikänen nainen myös seksuaalisesti aktivoituu vaihdevuosista vaikka osa viileneekin.

Hormonituoksut ovat vain yksi komponentti viehätyksessä. Paras tilanne tietysti on, jos moni mahdollisimman juttu osuu kohdalleen, mitään kriittistä ei puutu, ja viehätys on vieläpä monemminpuolista.


On ilmeistä, että muutkin asiat vaikuttavat, kun vaihdevuodet ohittaneillakin on tarve parisuhteeseen ja he onnistuvat sellaisia muodostamaan. Vaikka taustalla olisi alkujaan evoluution luoma hedelmällisen partnerin löytämisen tukimekanismi, niin ei se ole ainut edes lajin kehityksen kannalta oleellinen, puhumattakaan yksilön omista tarpeista ja haluista vaikkapa modernissa maailmassa, jossa suotava tai ihanteellinen puoliso monestakin syystä voi poiketa alkukädellisen tms. suosimasta.

Hajujen oletettu vaikutus on sikälikin aika kyseenalainen, että ihmisillä on tapana ihastua ja rakastua jopa ihan virtuaalisesti ilman mitään hajuyhteyttä, että toisaalta harrastaa vilkkaasti sen suuntaista sosiaalisia tutustumisriittejä voimakkaan hajuhälyisissä olosuhteissa. Sitä ominaistuoksua ei pääse edes aistimaan ennenkuin monta kynnystä ja vaihetta on ohitettu ja ollaan jo intiimissä lähikontaktissa. Mutta voi se siinä vaiheessa vahvistaa sopivuusarviota.

I see...

  • ylös 12
  • alas 5
ID10T
Seuraa 
Viestejä13374

Tutkimus on huuhaata sikäli, että kuinka moni nainen (tai mieskään) tuoksuu yleensä omalta itseltään? Nykyään käytetään niin paljon hajusteita, ettei niiden seasta kovinkaan nyvin mitään estrogeenituoksuja pysty aistimaan.

Koetilanteessa "He panivat ison joukon miehiä haistelemaan pumpulityynyjä, joita nuoret naiset olivat pitäneet kainaloissaan yön yli kuukautiskierron hedelmällisimmässä vaiheessa.". Aika moni iltapesulla käydessään taitaa kuitenkin huuhtaista myös kanalot?

Sisältö jatkuu mainoksen alla