Yhdysvalloissa naiset saavat pian käyttöönsä sylkinäytteeseen perustuvan testin, joka kertoo, mikä on otollisin hetki tulla raskaaksi. Menetelmä on tutkimusten mukaan muita kotona tehtäviä ovulaatiotestejä tarkempi. Lääke- ja elintarvikeviraston FDA:n ...

Yhdysvalloissa naiset saavat pian käyttöönsä sylkinäytteeseen perustuvan testin, joka kertoo, mikä on otollisin hetki tulla raskaaksi. Menetelmä on tutkimusten mukaan muita kotona tehtäviä ovulaatiotestejä tarkempi. Lääke- ja elintarvikeviraston FDA:n asiantuntijan Veronica Calvinin mielestä sylkitestiä puoltaa luotettavuuden lisäksi helppokäyttöisyys.

Nykyiset ovulaatiotestit tarkkailevat virtsan lutenisoivaa hormonin (LH) tasoa. Kuukautiskierron puoliväliin ajoittuva LH-piikki irrottaa 24-36 tunnissa munasolun, joka on hedelmöittymiskykyinen noin kaksi päivää. Sylkitestin idea on toinen. Se hyötyy LH:n nousua edeltävästä estrogeenipiikistä, joka heijastuu sylkeen. Siihen erittyy tavallista enemmän suolaa, ja hetki ennen ovulaatiota suola kiteytyy. Saniaista muistuttuvan kuvion näkee kuivuneesta syljestä yksinkertaisella mikroskoopilla, joka löytyy testipakkauksesta. Jos kiteitä ei ole muodostunut, yhdyntää kannattaa lykätä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla