Vajaat 10 vuotta sitten kehitetty mikrohedelmöitys (ICSI) mullisti miesten lapsettomuuden hoidon, mutta menetelmä herättää myös huolta. ICSI-tekniikka saattaa Human...

Vajaat 10 vuotta sitten kehitetty mikrohedelmöitys (ICSI) mullisti miesten lapsettomuuden hoidon, mutta menetelmä herättää myös huolta. ICSI-tekniikka saattaa Human Reproduction -lehden mukaan periyttää hedelmättömyyttä sukupolvelta toiselle.

Moni ilman ICSI:iä lapsettomaksi jäävä mies kantaa Y-kromosomissaan heikkospermaisuutta tuottavaa mutaatiota. Näiden siittiöiden käyttö tietää syntyvälle poikalapselle hedelmättömyyttä, ja hän pystyy lisääntymään isänsä tavoin vain laboratorio-oloissa.

Saksalaistutkijat kurkistivat 621:n ICSI-parin ja 1 302:n terveen parin sukutietoihin. ICSI-pareista vajaalla 7 prosentilla lapsettomuuden syy oli puhtaasti geneettinen. Heillä oli myös huomattavasti vähemmän sisaruksia kuin hedelmällisillä pareilla. Erityisesti miesten pulmien taustalla oli vahva sukutaipumus. Tutkijat pitävät varsin todennäköisenä sitä, että ICSI:n avulla syntyneiden lasten hedelmällisyys on tavallista heikompi, muistuttavat Ulla Puistola ja Ulla Ekblad Duodecim -lehden uutispalstalla.

Perinnäisessä koeputkihedelmöityksessä siittiöitä tarvitaan miljoonia. Mikrohedelmöitykseen riittää yksi heikkotasoinen siittiö tai kiveskudoksesta napattu siimahännän esiaste, joka ruiskutetaan munasolun sisään.

Mikrohedelmöitys otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1993, ja sen avulla on saatettu maailmaan jo yli tuhat lasta. Pariskunta ratkaisee viime kädessä sen, hedelmöitetäänkö munasolu omalla vai lahjoitetuilla spermalla. Valtaosa valitsee omat siittiöt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla