Cosmophasis umbratica näkee partnerin UV-valossa hohtavat ruumiinosat. Kuva: <span class="photographer">Matthew L.M. Lim and Daiqin Li</span>
Cosmophasis umbratica näkee partnerin UV-valossa hohtavat ruumiinosat. Kuva: Matthew L.M. Lim and Daiqin Li

Hämähäkin lempi syttyy vain UV:n loisteessa.

Hyppyhämähäkkien kosiotansseissa koiras steppaa, nytkyttelee ruumistaan ja heiluttelee palppejaan tarkan koreografian ohjaamana. Vaikka tilanne vaikuttaa ihmissilmälle lähinnä steppiaskelten taidonnäytteeltä, ultraviolettivalo paljastaa muutakin: koiraan ruumiinosat hehkuvat vihreinä ja valkoisina kuin parhaissa reiveissä ja houkuttelevat naarasta paritteluun.

Singaporen yliopiston koesarjassa tarkkailtiin koiraiden ja naaraiden kosiomenoja sekä UV-valossa että valossa, josta UV-säteily oli suodatettu pois. UV-valossa koiraat hohtivat kuin fosforiluurangot; naarailla hehku rajoittui lähinnä palppeihin. UV-valossa kosiotanssi eteni aina normaalisti ja johti paritteluun.

Suodatetussa valossa kumppanit sen sijaan menettivät kiinnostuksen toisiinsa. Kun naaras oli UV-valon alla ja koiras suodatetussa valossa, naaras ei osoittanut mitään kiinnostusta koiraaseen. Päinvastaisessa tilanteessa taas koiraan kiinnostus naarasta kohtaan väheni merkittävästi. Hohtavat ruumiinosat toimivat siis keskeisinä seksuaalisina signaaleina hämähäkkien parittelurituaalissa, päätellään Matthew Limin johtamassa tutkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksesta kertoi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla