Kun timotei kukkii, moni nenä kutisee. Kuva: Matt Lavin, Wikimedia Commons
Kun timotei kukkii, moni nenä kutisee. Kuva: Matt Lavin, Wikimedia Commons

Ilmassa lentävän siitepölyn määrä moninkertaistuu.

Heinien siitepölyä leijuu ilmassa jopa kolminkertainen määrä nykyisen verrattuna, jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus päästetään kaksinkertaistumaan. Hiilidioksidi näet voimistaa kasvien kasvua ja siitepölytuotantoa.

Massachusettsin yliopistossa Amherstissä tutkijat mittasivat kasvihuoneissa, miten paljon hiilidioksidin ja otsonin ennustettu lisääntyminen ilmakehässä vaikuttaa heinien kukintaan. Otsonin pitäisi jarruttaa kasvua ja kukintaa ja siten torjua hiilidioksidin vaikutusta.

Tutkimuksessa käytettiin timoteita, joka on Suomessakin yksi merkittävimmistä siitepölyallergian aiheuttajista. Kävi ilmi, että jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kaksinkertaistuu nykytasolta 800 miljoonasosaan eli ppm:ään, heinien siitepölytuotanto kasvaa 53 prosenttia per kasvi. Kun lisäksi otetaan huomioon, että hiilidioksidi yllyttää entistä useamman kasvin kukkimaan, siitepölyn pitoisuus ilmassa kasvaa arviolta 200 prosenttia.

Otsoni ei vaikuttanut kukintaan, mutta se vähensi allergisoivaa phl p 5 -proteiinia timotein siitepölyssä. Kuitenkin vaikka otsoni lisääntyisi ennusteiden mukaisesti, hiilidioksidin vaikutus kukintaan on niin suuri, että allergikkojen kärsimykset lisääntyvät.

Otsoni itsessäänkin ärsyttää hengitysteitä ja pahentaa näin allergiaoireita riippumatta sen vaikutuksesta siitepölyn tuotantoon.

Tutkimuksen julkaisi avoin tieteen verkkolehti PlosOne.