Britannian ilmatieteen laitoksen Met officen sääkartta kertoi 21. heinäkuuta, että pääkaupunki Kuwaitissa oli 53 astetta.
Britannian ilmatieteen laitoksen Met officen sääkartta kertoi 21. heinäkuuta, että pääkaupunki Kuwaitissa oli 53 astetta.

Ilmaston lämmetessä ennätys voi rikkoutua piankin.

Maapallon pinta oli heinäkuussa kuumin koskaan sen mittaamisen historian aikana. Näin twiittasi Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ilmastotutkija Gavin Schmidt. Nasalla on tilastoja maapallon säästä vuodesta 1880.

Heinäkuun keskilämpö oli maapallolla 0,84 astetta vuosien 1950–1980 keskiarvon yläpuolella. Jos ja kun planeetan lämpeneminen jatkuu, voi ennätys rikkoutua hyvin pian.

Maapallon lämpötila vaihtelee kuukausittain. Kuuminta koko maapallolla on silloin, kun pohjoisella pallonpuoliskolla on kesä. Tämä johtuu siitä, että pohjoisella puoliskolla on paljon enemmän maapinta-alaa. Maa lämpenee nopeammin kuin meri.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuumempi planeetta lisää sään ääri-ilmiöitä. Esimerkiksi Mitribahissa Kuwaitissa mitattiin 54 astetta celsiusta 21. heinäkuuta. Vain Kalifornian Death Valleyssa on mitattu kuumempia lukemia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuumuus tuottaa myös kovia sateita, kun ilmakehä voi pidättää enemmän kosteutta.

Pariisin ilmastokokouksessa sovittiin joulukuussa 2015, että maailman maat yrittävät estää maapalloa lämpenemästä yli kahta asetta vuoteen 2036 mennessä verrattuna esiteollisiin lämpötiloihin.

Nyt ollaan tiellä, jossa 1,5 asteen nousu toteutuisi vuonna 2024 ja kahden asteen 2036, ennakoivat Andrew King ja Ben Henley Melbournen yliopistosta New Scientistille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla