Avaruuden romua napataan brittien kokeissa haaviinkin. Sitten romu lähetetään alemmas ilmakehään, jossa se palaa poroksi. Kuva: <span class="photographer">Surrey Space Center</span>
Avaruuden romua napataan brittien kokeissa haaviinkin. Sitten romu lähetetään alemmas ilmakehään, jossa se palaa poroksi. Kuva: Surrey Space Center

Romun ohjataan kitkan tuhottavaksi alemmille kiertoradoille.

Maapalloa kiertää jo noin puolisen miljoonaa kappaletta, jotka ovat tarpeettomia. Tätä tavaraa sanotaan avaruusromuksi. Tuo avaruuden jätemäärä painaa yhteensä noin 7 500 tonnia.

Lisääntyvä romu on saatava pois tärkeiltä kiertoradoilta. Muuten uusien satelliittien – ja ihmisten – vienti avaruuteen vaikeutuu. Tutkimusten mukaan viisi satelliittia on jo kolaroinut avaruusromun kanssa.

Romuista esimerkiksi aikoinaan neljäs taivaalle lähetetty satelliitti, amerikkalainen Vanguard 1, sammahti jo 1964, mutta se kiertää yhä Maata ja jatkaa radallaan yli 200 vuotta, jos sitä ei saada tuhottua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä johtuu siitä, että Vanguard 1 kiertää Maata niin korkealla, että ilmakehä ei juurikaan hidasta sen vauhtia ja lopulta polta sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eri konsteja on pohdittu vuosia. Pian alkavat ensimmäiset käytännön kokeilut, joilla hylätyt kantorakettien osat, pienet sirpaleet, sammuneet satelliitit, unohtuneet työkalut, pultit, mutterit ja kaikki romu saadaan pois.

Pienikin romu aiheuttaa paljon vahinkoa, koska sen liike-energia on niin suuri. Viime vuonna irtonainen maalihiutale osui kovalla vauhdilla kansainvälisen avaruusaseman ISS:n ikkunaan. Ikkunaan tuli halkeama.

Britit saavat pian matkaan pienen satelliitin, jonka nimi on RemoveDebris eli ”Roskatpois”. Se on ensimmäinen satelliitti, joka tähtää vain avaruusromun poistoon.

Britit ovat koonneet ensimmäisen ”roskasatelliitin” Surreyn yliopiston avaruuskeskuksessa. Se pakataan lähtökuntoon vuoden 2018 alussa. Satelliitti on pesukoneen kokoinen.

Satelliitti viedään ensiksi rahtina kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Astronautit purkavat sen rahtialuksessa paketista ja valmistelevat sen. Sitten se lähetetään maapallon kiertoradalle.

”Romusatelliitissa on tekniikoita, joita ei ole koskaan kokeiltu avaruudessa”, sanoo satelliittia kehittänyt Jason Forshaw Surreyn yliopistosta BBC:lle.

Romunkerääjällä on mukanaan omaa romua, minisatelliitteja. Se kokeilee niiden avulla eri keinoja romun siivoamiseksi.

Jotkut konstit ovat kuin muinaisista gladiaattoreiden taisteluista. Esimerkiksi keihäsmäistä harppuunaa ja verkkoa kokeillaan.

RemoveDebris lähettää ainakin yhden pienen satelliitin ”saaliiksi”. Sitten se käyttää välineitään tuon satelliitin nappaamiseen.

Kokeissa avaruusromujen tutkijat näkevät, miten suunniteltu tekniikka pelaa painottomassa tilassa.

Jos avaruusromu saadaan kokeissa haaviin tai kiinni, on loppu jo helpompaa. Romu ohjataan tai sysätään alemmalle kiertoradalle, jossa on enemmän ilmakehän molekyylejä ja sitä myötä kitkaa.

Kun kitka lämmittää romun pintaa, vajoaa romu yhä alemmas. Lopulta se palaa kokonaan ilmakehässä. Se, mitä romusta jää jäljelle, on lähinnä palamisjätteitä.

Lopuksi RemoveDebris laskee omaa rataansa. Näin se varmistaa, että alus itse palaa ilmakehässä eikä romunkerääjästä itsestään tule romua, selittää Forshaw.

Romun siivoamisen kokeilu maksaa noin 17 miljoonaa euroa.

”Joillekin avaruusromu on samantekevää. Minun mielestäni se on pahimpia ympäristökatastrofeja”, sanoo BBC:lle Southamptonin yliopiston avaruusinsinööri Hugh Lewis.

Avaruuden satelliitit tarjoavat monia tärkeitä palveluja. Niitä ovat satelliittipaikannus, navigointi, viestintä, sääennusteet ja monet muut palvelut, muistuttaa Lewis.

Euroopan avaruusjärjestö ESA tutkii nyt, kuinka suuret satelliitit, kuten 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä Envisat voitaisiin tuhota, kun ne eivät ne toimi.

Juuri isoista satelliiteista syntyy paljon uutta romua, jos niihin osuu kovalla vauhdilla pientäkään avaruusromua. Tällaisessa törmäyksessä syntyisi tuhansia uusia pieniä romunpalasia.

Se voisi johtaa ketjureaktioon. Yhä enemmän nopeasti lentäviä osia osuisi toisiinsa. Kiertorata voisi täyttyä niin paljosta romusta, että avaruuden tärkeille kiertoradoille ei voisi enää lähettää mitään.

Jos näin kävisi, mentäisiin maan päällä monessa tekniikassa vuosikymmeniä taaksepäin.

Asiantuntijat suunnittelevat nyt, että kaikkien uusien satelliittien pitäisi kyetä polttamaan itsensä poroksi alemmassa ilmakehässä 25 vuoden käytön jälkeen.

Avaruuteen lähetetään koko ajan lisää pieniä satelliitteja, ja uusia avaruusvaltioita syntyy koko ajan. Suomikin on lähettänyt jo pieniä satelliitteja avaruuteen ja on avaruusvaltio. Siksi kaikki osalliset pitäisi saada noudattamaan avaruusromuun liittyviä sääntöjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla