Avaruuden romua napataan brittien kokeissa haaviinkin. Sitten romu lähetetään alemmas ilmakehään, jossa se palaa poroksi. Kuva: Surrey Space Center
Avaruuden romua napataan brittien kokeissa haaviinkin. Sitten romu lähetetään alemmas ilmakehään, jossa se palaa poroksi. Kuva: Surrey Space Center

Romun ohjataan kitkan tuhottavaksi alemmille kiertoradoille.

Maapalloa kiertää jo noin puolisen miljoonaa kappaletta, jotka ovat tarpeettomia. Tätä tavaraa sanotaan avaruusromuksi. Tuo avaruuden jätemäärä painaa yhteensä noin 7 500 tonnia.

Lisääntyvä romu on saatava pois tärkeiltä kiertoradoilta. Muuten uusien satelliittien – ja ihmisten – vienti avaruuteen vaikeutuu. Tutkimusten mukaan viisi satelliittia on jo kolaroinut avaruusromun kanssa.

Romuista esimerkiksi aikoinaan neljäs taivaalle lähetetty satelliitti, amerikkalainen Vanguard 1, sammahti jo 1964, mutta se kiertää yhä Maata ja jatkaa radallaan yli 200 vuotta, jos sitä ei saada tuhottua.

Tämä johtuu siitä, että Vanguard 1 kiertää Maata niin korkealla, että ilmakehä ei juurikaan hidasta sen vauhtia ja lopulta polta sitä.

Eri konsteja on pohdittu vuosia. Pian alkavat ensimmäiset käytännön kokeilut, joilla hylätyt kantorakettien osat, pienet sirpaleet, sammuneet satelliitit, unohtuneet työkalut, pultit, mutterit ja kaikki romu saadaan pois.

Pienikin romu aiheuttaa paljon vahinkoa, koska sen liike-energia on niin suuri. Viime vuonna irtonainen maalihiutale osui kovalla vauhdilla kansainvälisen avaruusaseman ISS:n ikkunaan. Ikkunaan tuli halkeama.

Britit saavat pian matkaan pienen satelliitin, jonka nimi on RemoveDebris eli ”Roskatpois”. Se on ensimmäinen satelliitti, joka tähtää vain avaruusromun poistoon.

Britit ovat koonneet ensimmäisen ”roskasatelliitin” Surreyn yliopiston avaruuskeskuksessa. Se pakataan lähtökuntoon vuoden 2018 alussa. Satelliitti on pesukoneen kokoinen.

Satelliitti viedään ensiksi rahtina kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle. Astronautit purkavat sen rahtialuksessa paketista ja valmistelevat sen. Sitten se lähetetään maapallon kiertoradalle.

”Romusatelliitissa on tekniikoita, joita ei ole koskaan kokeiltu avaruudessa”, sanoo satelliittia kehittänyt Jason Forshaw Surreyn yliopistosta BBC:lle.

Romunkerääjällä on mukanaan omaa romua, minisatelliitteja. Se kokeilee niiden avulla eri keinoja romun siivoamiseksi.

Jotkut konstit ovat kuin muinaisista gladiaattoreiden taisteluista. Esimerkiksi keihäsmäistä harppuunaa ja verkkoa kokeillaan.

RemoveDebris lähettää ainakin yhden pienen satelliitin ”saaliiksi”. Sitten se käyttää välineitään tuon satelliitin nappaamiseen.

Kokeissa avaruusromujen tutkijat näkevät, miten suunniteltu tekniikka pelaa painottomassa tilassa.

Jos avaruusromu saadaan kokeissa haaviin tai kiinni, on loppu jo helpompaa. Romu ohjataan tai sysätään alemmalle kiertoradalle, jossa on enemmän ilmakehän molekyylejä ja sitä myötä kitkaa.

Kun kitka lämmittää romun pintaa, vajoaa romu yhä alemmas. Lopulta se palaa kokonaan ilmakehässä. Se, mitä romusta jää jäljelle, on lähinnä palamisjätteitä.

Lopuksi RemoveDebris laskee omaa rataansa. Näin se varmistaa, että alus itse palaa ilmakehässä eikä romunkerääjästä itsestään tule romua, selittää Forshaw.

Romun siivoamisen kokeilu maksaa noin 17 miljoonaa euroa.

”Joillekin avaruusromu on samantekevää. Minun mielestäni se on pahimpia ympäristökatastrofeja”, sanoo BBC:lle Southamptonin yliopiston avaruusinsinööri Hugh Lewis.

Avaruuden satelliitit tarjoavat monia tärkeitä palveluja. Niitä ovat satelliittipaikannus, navigointi, viestintä, sääennusteet ja monet muut palvelut, muistuttaa Lewis.

Euroopan avaruusjärjestö ESA tutkii nyt, kuinka suuret satelliitit, kuten 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä Envisat voitaisiin tuhota, kun ne eivät ne toimi.

Juuri isoista satelliiteista syntyy paljon uutta romua, jos niihin osuu kovalla vauhdilla pientäkään avaruusromua. Tällaisessa törmäyksessä syntyisi tuhansia uusia pieniä romunpalasia.

Se voisi johtaa ketjureaktioon. Yhä enemmän nopeasti lentäviä osia osuisi toisiinsa. Kiertorata voisi täyttyä niin paljosta romusta, että avaruuden tärkeille kiertoradoille ei voisi enää lähettää mitään.

Jos näin kävisi, mentäisiin maan päällä monessa tekniikassa vuosikymmeniä taaksepäin.

Asiantuntijat suunnittelevat nyt, että kaikkien uusien satelliittien pitäisi kyetä polttamaan itsensä poroksi alemmassa ilmakehässä 25 vuoden käytön jälkeen.

Avaruuteen lähetetään koko ajan lisää pieniä satelliitteja, ja uusia avaruusvaltioita syntyy koko ajan. Suomikin on lähettänyt jo pieniä satelliitteja avaruuteen ja on avaruusvaltio. Siksi kaikki osalliset pitäisi saada noudattamaan avaruusromuun liittyviä sääntöjä.

Vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä.

Mikromuovi eli alle viiden millin kokoinen ja vielä huomattavasti pienempi muovisilppu on tiedostettu valtavaksi ongelmaksi merissä ja vesistöissä.

Vaatteista, kosmetiikasta ja muista tuotteista irtoava mikromuovi päätyy luontoon eikä poistu sieltä. Ravinnon mukana sitä päätyy eläimiin, ja muovi kiertää ravintoketjussa.

Nyt Belfastin ja Readingin yliopistojen tutkijat ovat tehneet huolestuttavan havainnon. Hyttyset ja muut hyönteiset levittävät mikromuovia myös maanpäällisiin ravintoketjuihin, he raportoivat Biology Letters -lehdessä.

Hyönteisten toukat kasvavat vedessä, jossa ne siivilöivät mikroskooppisia muovinpalasia sisäänsä ruoan mukana. Muovi säilyy toukassa, kun se muodonmuutosten myötä kasvaa aikuiseksi hyönteiseksi.

Tutkijat syöttivät lintuhyttysen toukille mikroskooppisia muovinpalasia, kooltaan 2–15 mikrometriä. Mikrometri on millimetrin tuhannesosa. Mitä pienempää muovi oli, sitä enemmän sitä päätyi toukkiin.

Ällistyttävä havainto oli, että muovi ei hävinnyt toukista mihinkään, kun ne kokivat muodonmuutoksen ja kasvoivat aikuisiksi. Täysikasvuisessa lintuhyttysessä muovia oli huomattavia määriä.

”Toukat suodattavat ravintoa suuhunsa eivätkä ne erota, mikä on muovia ja mikä ruokaa. Ne syövät levää, joka on suunnilleen saman kokoista kuin mikromuovi”, kertoo eläintieteen professori Amanda Callaghan Belfastin yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Callaghan pitää erittäin todennäköisenä, että myös muiden hyönteislajien vedessä elävät toukat syövät mikromuovia ja kuljettavat sitä aikuisina ympäriinsä. Hyönteiset päätyvät ruoaksi muun muassa linnuille, lepakoille ja hämähäkeille, ja sitä kautta muovia kulkeutuu maanpäällisiin ravintoketjuihin.

”Hyönteisparvien mukana muovia voi nousta ilmoille suuria määriä. Se on todella masentavaa. Tämä muovi ei katoa ikinä mihinkään”, tutkimusta johtanut Callaghan valittelee.

Englannissa mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi päivänkorennoista ja vesiperhosista. Walesin joissa jopa puolella tutkituista hyönteisentoukista on mikromuovia sisuksissaan.

Merilinnuistakin on jo löydetty mikromuoveja, mutta aiemmin ei ole tutkittu, voisivatko ne levitä ravinnosta hyönteisten välityksellä.

”Tämä on aiemmin tuntematon reitti. Se altistaa sellaisetkin eläimet, jotka tavallisesti eivät muoville altistu. Emme vielä tiedä vaikutuksia”, Callaghan sanoo.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä4400
Liittynyt21.7.2017

Mikromuovia päätyy hyttysiinkin

"These problems, if they hold true in people as has been shown in the case of BPA, will carry over to future generations through their effects on the germline. The researchers showed that, if it were possible to eliminate bisphenol contaminants completely, the effects would still persist for about three generations ." BPA replacements in plastics cause reproductive problems in lab mice
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä4400
Liittynyt21.7.2017

Mikromuovia päätyy hyttysiinkin

Entä kanojen muovisen juomasäiliöt: kuinka paljon niistä liekenee ainetta, ja päätyykö se jopa kananmuniin? On selvää, että eläinten juomavesi tulisi vaihtaa päivittäin, mutta moni ei näin tee. Jo muutaman hellepäivän säiliössä seissyt vesi haisee voimakkaasti, vaikka se ei olisi käytössä (eli sinne ei kulkeudu nokan kautta rehupölyä tms. joka alkaisi sitten pilaantua). Jos broilerin/kanan päivittäinen juomavesi haisee selkeästi muoville, miten se voi olla vaikuttamatta ihmiseen, joka syö usein...
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.