Helikobakteeri voi aiheuttaa mahahaavan.
Helikobakteeri voi aiheuttaa mahahaavan.

Mahalaukussa elävän bakteerin rooli pitää vielä varmistaa. 

Yleinen helikobakteeri-infektio saattaa altistaa aikuistyypin diabeteksen kehittymiselle, raportoivat yhdysvaltalaistutkijat Diabetes Care -lehdessä.

Alustavat tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa. Ne ovat joka tapauksessa mielenkiintoinen viittaus infektioiden osuuteen myös diabeteksen kaltaisissa elintapoihin liittyvissä sairauksissa.

Tutkimuksessa helikobakteeri-infektion saaneet yli 60-vuotiaat sairastuivat kymmenvuotisen seurannan aikana aikuistyypin diabetekseen lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka olivat säästyneet infektioilta. Monet muut yleiset infektioiden aiheuttajat, kuten HSV1-herpesvirus, joka aiheuttaa muun muassa huuliherpestä, vesirokkovirus, sytomegalovirus tai toksoplasmoosia aiheuttava toksoplasma gondii eivät liittyneet diabetesriskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, mutta monestakin syystä niihin on hyvä suhtautua varauksella. Tutkimukseen osallistuneista vain seitsemän prosenttia ei ollut saanut helikobakteeri-infektioita, joten vertailu ei välttämättä ole kovin luotettava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa ei myöskään huomioitu osallistujien ruokavaliota tai perinnöllistä diabetesalttiutta. Siksi infektion lisäksi moni muu seikka voi selittää havaitun yhteyden.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim.

Sisältö jatkuu mainoksen alla