Nasan julkaisema globaali lämpökartaa helmikuulta. Kuva: <span class="photographer">Nasa/GISS</span>
Nasan julkaisema globaali lämpökartaa helmikuulta. Kuva: Nasa/GISS

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan julkaisemat tilastot osoittavat, että kuukausi oli 1,35 astetta lämpimämpi kuin keskiarvo, joka on laskettu vuosilta 1951–1980.

Helmikuu on ollut maailmanlaajuisesti ennätyslämmin – sellaisilla lukemilla, jotka ovat yllättäneet ilmastotutkijatkin. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan julkaisemat tilastot osoittavat, että kuukausi oli 1,35 astetta lämpimämpi kuin keskiarvo, joka on laskettu vuosilta 1951–1980.

Kyseessä on toistaiseksi suurin poikkema ylöspäin kuukausittaisesta keskilämpötilasta. Ilmastotutkija Stefan Rahmstorf Potsdamin ilmastotutkimuskeskuksesta totesi Sydney Morning Herald -lehdelle, että lukemat ovat häkellyttävät ja aivan ennennäkemättömät.

Nasan Goddard-intituutin johtaja Gavin Schmidt puolestaan totesi, että ei yleensä kommentoi kuukausikohtaisia lämpötiloja, mutta teki tuoreen lämpötilasarjan nähtyään nyt poikkeuksen ja twiittasi: ”Viime kuu oli erityinen”. Toisessa twiitissä hän kommentoi vielä: ”Wow.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo tammikuukin oli ennätyslämmin, mutta helmikuu poikkesi vielä enemmän kuukauden keskimääräisestä lämpötilasta. Tammikuu oli 1,15 astetta tavallista lämpimämpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmatieteen laitoksen tutkimusjohtaja Ari Laaksonen pitää hänkin huippulämpötiloja yllättävinä, joskaan ei hälyttävinä yhden kukauden perusteella. Kyse on hänen mukaansa todennäköisesti kolmen eri ilmiön yhteisvaikutuksesta: ilmaston lämpenemisestä, joka etenee taustalla kuin veturi, El Niño -ilmiöstä sekä pohjoisen pallonpuolison sääsysteemin vaihteluista.

Viime vuonna El Niño nosti keskilämpötilaa kuukausittain keskimäärin 0,15 astetta, Laaksonen sanoo. Yksittäiseen kuukauteen voi vaikuttaa enemmänkin. Uusi ennätys kaipaa kuitenkin lisäselitystä.

”Hyppäys on niin iso, että siinä täytyy olla muutakin kuin El Niño. Luulisin, että pohjoisen pallonpuoliskon sääsysteemi on vaikuttanut enemmän lämpötilaan. Helmikuu oli erityisen lämmin pohjoisella alueella”, Laaksonen arvioi.

Taustalla vaikuttaa tutkijan mukaan ilmeisesti niin sanottu Pohjois-Atlantin oskillaatio, jonka vaihteluiden takia myös Suomen talvi on joko kylmä tai lämmin. Lämpeneminen näkyy nyt erityisesti Jäämeren jääpeitteessä, joka on ollut ennätyspieni muihin helmikuihin verrattuna.

”Suurin piirtein Texasin kokoinen alue on ollut jäättömänä. Iso alue on ollut todennäköisesti lämpimämpää kuin se muuten olisi.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla