Mikropiirien valmistamisesta tutulla syövytys- ja kerrostamistekniikalla yritetään tehdä myös kolikon kokoinen kaasuturbiinivoimala, Wired News -verkkolehti kerto...

Mikropiirien valmistamisesta tutulla syövytys- ja kerrostamistekniikalla yritetään tehdä myös kolikon kokoinen kaasuturbiinivoimala, Wired News -verkkolehti kertoo. Laitetta kehitellään Columbia-yliopistossa Yhdysvalloissa.

Minivoimala on periaatteessa samanlainen kuin nykyiset kaasuturbiinivoimalat: polttoaineen palokaasut pyörittävät turbiinia, joka puolestaan pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria. Pyörimisnopeus vain on aivan toista luokkaa eli 40 000 kierrosta sekunnissa.

Sähkötehoksi kaavaillaan 20 wattia eli kymmenen kertaa enemmän kuin saman kokoinen litiumparisto pystyy antamaan. Sillä käyttäisi jo mukavasti sylimikroa. Luppoaikaa ei tule akkujen lataamisen takia, sillä sähköä riittää niin pitkään kuin polttoainettakin.

Hanketta vetävä Columbia-yliopiston mekaniikan dosentti Luc Frechette uskoo, että kapine saadaan toimimaan jo ensi vuonna. Kaupallisiin sovelluksiin siitä on kuitenkin vielä matkaa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla