Kuva: <span class="photographer">Corbis RF. Aivot.</span>
Kuva: Corbis RF. Aivot.

Herääminen on varsinkin vanhojen ihmisten aivoverenkierrolle vaarallista. Maanantait ovat pahimpia.

Kuolemantapauksista puolet sattuu kello kuuden ja keskipäivän välisenä aikana, vaikka vain neljännes vuorokauden tunneista osuu siihen jaksoon.

Syyksi on epäilty ihmisen kellogeenien aiheuttamia biologisia muutoksia, joilla päivän askareisiin aletaan valmistautua varhaisina aamuyön tunteina. Hormoneja erittyy, syke nopeutuu, verenpaine kasvaa ja verihiutaleet ärhäköityvät.

Saksalaiset tutkijat halusivat tarkistaa, voisiko myös ulkoisilla kelloilla olla vaikutusta halvauksien ilmaantumiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He rekisteröivät yli 40 000 potilaan oireiden alkamisajankohdan vuosina 2000-2005 ja analysoivat, muuttuiko se keväisin, kun kelloja siirrettiin tunnilla eteenpäin, ja vastaavasti syksyisin, kun viisareita käännettiin 60 minuuttia taaksepäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Potilaiden keski-ikä oli 72 vuotta. Neljäsosalla oli vain ohimenevä iskeeminen oire, 64 prosentilla aivoinfarkti, kahdeksalla prosentilla aivoverenvuoto ja neljällä prosentilla kohtauksen syy jäi avoimeksi.

Talviaikana kello kahdeksaan mennessä oli halvauksista ilmaantunut neljännes ja yhteentoista mennessä puolet. Neljäsosa neurologisista oireista kehittyi siis ajanjaksona, joka käsitti vain kahdeksasosan vuorokaudesta.

Toden totta: kun kelloja siirrettiin keväällä tunti eteenpäin, 25 prosentin ja 50 prosentin rajat siirtyivät täsmälleen 60 minuuttia aikaisemmiksi. Ilmiö oli aivan sama, verrattiinpa viittä kellon siirtoa edeltänyttä viikkoa siirron jälkeiseen viikkoon tai vain siirronjälkeiseen vuorokauteen.

Samankaltainen mutta päinvastaiseen suuntaan siirtyvä kohtausten esiintymisajankohdan muutos nähtiin syksyllä. Halvausten syy ei vaikuttanut tulokseen.

Sisäinen kello ei selitä kaikkea aamujen kauheudesta. Ulkoisen kellon painostuksen alainen herääminen eli pään irrottaminen tyynystä aiheuttaa ainakin osan aamun ja aamupäivän vaarallisuudesta. Jo ennestään on tiedetty, että maanantaiaamu on kaikkein pahin.

Lähde: Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla