Paineenmittauskalvolla onnistuu yhtäjaksoinen verenpaineen seuranta esimerkiksi ranteen iholta. (Kuva: Linda Cicero)
Paineenmittauskalvolla onnistuu yhtäjaksoinen verenpaineen seuranta esimerkiksi ranteen iholta. (Kuva: Linda Cicero)

Anturikalvo mittaa hellänkin kosketuksen tai vaikka verenpaineen.

Tulevaisuuden sähköiset korvikeihot, rullattavat kosketusnäytöt ja kosketusta ihmismäisesti tuntevat robotit ovat askelen lähempänä. Kaikkeen tuollaiseen sopivat taipuisat, herkät ja nopeasti reagoivat paineenmittauskalvot, joita yhdysvaltalaiset ja korealaiset tutkijat ovat nyt kehittäneet. Ensimmäisiä sovelluksia lienevät verenpaineen tarkkailu iholta sairaalahoidossa ja sydän- ja verisuonitautien diagnosoinnissa. Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Kalifornian Stanfordin yliopiston Gregor Schwartz ja kollegat ovat erikoistuneet orgaaniseen elektroniikkaan eli muovimaisten hiilipohjaisten materiaalien käyttöön elektroniikassa piipohjaisten sijasta. Vuonna 2010 he alkoivat visioida taipuisaa painemittaria, joka perustuisi kapasitiivisen kosketusnäytön kaltaiseen johtavan ja eristävän kerroksen yhdistelmään ja jossa eristeenä toimisi mikrorakenteinen polydimetyylisiloksaani. Nyt he hyödynsivät keksintöään.

Ensimmäisenä sovelluksena he rakensivat kalvomaisen verenpainemittarin, joka sopii esimerkiksi yhtäjaksoiseen pitkäaikaiseen paineen seurantaan ranteen iholta. Nykyisin verenpainetta mitataan yhtäjaksoisesti vain suonen sisään työnnetyllä anturilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paineenmittauskalvo voisi mullistaa robottien aistit. Anturi reagoi muutoksiin alle sekunnin sadasosassa ja tuntee niin heikkoja paineita, että sillä voisi matkia ihmisen kosketusaistia. Anturi pystyy mittaamaan taivutustakin, ja siksi siitä saisi myös asento- ja liikeaistimia robotin niveliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo anturin koeversio kuluttaa virtaa niukasti, ja seuraavaksi tutkijat koettavat vähentää kulutusta entisestään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla