Lämpökäsittelyllä sieni muuttuu akun ainekseksi. Kuva: <span class="photographer">University of California Riverside</span>
Lämpökäsittelyllä sieni muuttuu akun ainekseksi. Kuva: University of California Riverside

Ympäristö tykkäisi bioakusta enemmän kuin nykyisistä.

Herkkusienen huokosten varaan voisi rakentaa akun, joka on halpa, ympäristölle ystävällinen ja helppo valmistaa. Näin raportoivat tutkijat Kalifornian yliopistosta Riversidesta Scientific Reports -lehdessä.

Herkkusienen hiili kelpaisi lämpökäsiteltynä akun anodin perustaksi. Akkua ladattaessa anodi ottaa vastaan elektroneja. Kun akkua puretaan, siitä saadaan sähkövirtaa. Tällöin elektronit siirtyvät virtapiirissä anodilta katodille.

Nykyisen ladattavan litiumioni-akun anodi on keinotekoista hiilistä grafiittia. Sen tekeminen maksaa paljon. Se myös vaatii puhdistusta ja käsittelyjä, jotka ovat haitallisia ympäristölle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Biomassasta tehdyssä akussa on paljon luonnon hiiltä. Tutkijat havaitsivat, että sienen rihmastossa on paljon akuille sopivia huokosia. Niissä on siis paljon pieniä mikroskooppisia onkaloita ja koloja, joissa neste tai ilma voivat kulkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huokoisuus on akuissa tärkeää. Huokoset lisäävät akun energian varastointikykyä, sen sähköenergian tiheyttä ja akun kestävyyttä.

Herkkusienen korkea kaliumsuolojen pitoisuus mahdollistaa myös sen, että akussa voidaan käyttää runsaasti elektrolyyttisesti aktiivista ainetta. Se aktivoi huokosia, mikä taas lisää vähitellen akun kapasiteettia.

Huokoisen hiilimateriaalin ansiosta kännykän toiminta-aikakin kasvaa, koska latauksen ja käytön aikana hiileen avautuu yhä enemmän aktiivisia koloja ja onkaloita.

Sähköautojen määrä voi ennusteiden mukaan kasvaa kuuteen miljoonaan ajoneuvoon vuoteen 2020 mennessä. Niiden akkuihin tarvittaisiin arviolta 900 000 tonnia grafiittia.

Grafiitin valmistuksessa syntyy paljon ympäristölle haitallista jätettä. Tämän tapainen valmistus on EU:n mukaan kestämätöntä.

Bioakuista kertoi verkkolehti Science Daily.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Olen ihaillut kantokäävän pillistöä joskus. Sehän koostuu valtavasta määrästä putkia, joissa kussakin on taasen itiöille rakenteet. Ei tuollaisia voi tuottaa keinotekoisesti. Siinäkin on hiilinen rakenne, jonka ympäriltä voi poistaa muun.

Jalostustyöllä ja lannoitteilla voisi pillistöjä tehdä isommaksi.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Sisältö jatkuu mainoksen alla