Papyruskäärö hiiltyi Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Kuva: E. Brun
Papyruskäärö hiiltyi Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Kuva: E. Brun

Vesuviuksen purkauksessa hiiltyneestä papyruksesta paljastui Filodemoksen käsiala.

Herculaneumin kaupungista on säilynyt joukko antiikin Rooman papyruskääröjä, jotka kuitenkin avattaessa hajoavat käsiin. Nyt on keksitty tapa lukea loput kääröt niihin kajoamatta.

Kun Vesuvius purkautui vuonna 79 jKr, tuhka ja kuuma kiviaines hautasivat Herculaneumin  ja siellä suuren huvilan, jossa oli mittava kirjasto. Kirjasto löytyi uudelleen 260 vuotta sitten, mutta tulivuoren kuuma henkäys oli kärventänyt kirjaston papyrukset murenevan hauraiksi. Niitä on onnistuttu lukemaan, mutta samalla ne ovat tuhoutuneet ikuisiksi ajoiksi.

Tutkijaryhmä sai papyruskäärön tekstin näkyviin käyttämällä röntgentomografiaa. He pystyivät toteamaan, että kääröön kirjoitettu käsiala on samanlaista kuin muutamissa muissakin luetuissa Herculaneumin papyruksissa. Ne on kirjoittanut tunnettu epikurolainen filosofi ja runoilija Filodemos.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

(Tekstiä korjattu 21.1.2015 klo 15.20: ”tuhkan ja laavan” tilalle vaihdettu ”tuhka ja kuuma kiviaines”.)

jorhar
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt21.1.2015

Herculaneumin käärö luettiin avaamatta

Tuhkaa ja hohkakiveä satoi Pompejiin joka on Vesuviuksesta kaakkoon ja oli purkauksen tapahtuessa tuulen alapuolella. Herculaneum sijaitsee Vesuviuksesta lounaaseen eikä siksi peittynyt tuhkaan eikä sinne satanut kiviä, mistä syystä rakennukset säilyivät paremmin kuin Pompejissa. Sen sijaan sinne vyöryi pari pyroklastista virtausta jotka tappoivat ihmiset ja saivat puiset ovet, papyrukset ja huonekalut hiiltymään. Siksi ne ovat myös säilyneet tähän päivään asti. Purkauksen nostattama rankkasade...
Lue kommentti