Kiertäjähermo vaikuttaa muun muassa nälän tunteeseen ja ruoansulatukseen. Kuva: Adriana Dobrin
Kiertäjähermo vaikuttaa muun muassa nälän tunteeseen ja ruoansulatukseen. Kuva: Adriana Dobrin

Kyseessä oli esitutkimus, jolla haluttiin selvittää, onko hoito turvallinen.

Yhdysvaltalaisen Emoryn lääketieteellisen korkeakoulun tutkijat ovat kehittämässä ärhäkän kuuloista apukeinoa painonpudotukseen.

Tohtori David Prologon ryhmä jäädytti kymmeneltä ylipainoiselta koehenkilöltä hermon, joka säätelee muun muassa näläntunnetta.

Kyse on ruokatorven alaosassa sijaitsevasta kiertäjähermon haarasta.

Kiertäjähermo on elimistön tärkein parasympaattinen hermo. Se säätelee muun muassa sydämen toimintaa ja hengitystä sekä vaikuttaa nälän tunteeseen ja ruoansulatukseen.

Toimenpiteessä potilaan selkään työnnetään neulan kaltainen instrumentti, jonka lääkäri ohjaa oikeaan paikkaan reaaliaikaisen tietokonekuvantamisen avulla.

Hermo jäädytetään argonkaasulla. Vaikutus ei ole pysyvä, vaan hermo kasvaa ennalleen vuoden kuluessa.

”Kehitimme toimenpiteen vähentääksemme laihdutukseen usein liittyvää nääntymisen tunnetta”, kertoo tohtori Prologo tiedotteessa.

Progolo on lihavuustutkimukseen erikoistunut radiologi Emoryn yliopistossa.

Koehenkilöt olivat huomattavan lihavia. Osallistujien painoindeksit olivat 30–37. Operaation jälkeen kaikki ilmoittivat nälän tunteen vähentyneen. Ruumiinpainosta hupeni 3,6 prosenttia kolmessa kuukaudessa.

Keskimittaisella eli 164-senttisellä suomalaisnaisella tämä tarkoittaisi 3,6 kilon kevenemistä, jos elopainoa on alkujaan sata kiloa eli painoindeksi olisi 37.

Vaikka kokeessa kaikki laihtuivat, ei hoidon tehosta vielä voi paljon päätellä. Tutkimuksessa ei ollut kontrolliryhmää. Kyseessä oli esitutkimus, jolla haluttiin selvittää, onko hoito turvallinen.

Tältä osin tulokset ovat lupaavia. Koehenkilöille ei aiheutunut komplikaatioita eikä sivuvaikutuksia.

Itse operaatio voi aiheuttaa verenvuotoa ja kiertäjähermon sorkkiminen ruokatorven alueelta voi johtaa esimerkiksi pahoinvointiin ja oksenteluun, mutta haittavaikutuksia ei ilmennyt. Ryhmää seurattiin 90 päivää operaation jälkeen.

”Keho aistii vatsan tyhjentymisen ja siirtyy selviytymistilaan, jossa se hamuaa lisää ruokaa. Emme yritä poistaa tätä biologista mekanismia vaan ainoastaan lieventää sitä”, Progolo sanoo.

Hermon jäädytys hidastaa myös ruoan etenemistä vatsalaukussa, jolloin ihmisen pitäisi tuntea itsensä kylläiseksi pidempään.

Time-lehden haastattelussa Prologo kuvaa hoitoa ”antabukseksi ahmijoille”. Antabus kehitettiin alkoholistien viinanhimon hillintään. Se aiheuttaa pahoinvointia, jos lääkettä käyttävä henkilö erehtyy tarttumaan pulloon.

”Tarkoitus on tehdä kalorien vähentämisestä helpompaa ihmisille”, Prologo sanoo.

Kaikki tutkijat eivät suhtaudu hermojen jäädyttelyyn varauksetta. Alustavan tutkimuksen suurin ongelma on se, ettei siinä ollut verrokkiryhmää.

Hoidon tehosta ei ole vielä kunnollista näyttöä, eikä nälän tunteen vähenemisessä voida sulkea pois lumevaikutusta.

”Operaation hyödyt voivat jäädä lyhytaikaisiksi, sillä keholla on lukuisia muita tapoja huolehtia siitä, ettei paino putoa liian helposti”, kommentoi Johns Hopkins -sairaalan lihavuustutkimusyksikön johtaja tohtori Lawrence Cheskin LiveScience-verkkolehdessä.

Cheskin pitää silti koetta mielenkiintoisena ja sanoo, että menetelmää kannattaa ehdottomasti tutkia lisää. Tutkijat aikovat seuraavaksi käynnistää kliinisen kokeen suuremmalla ryhmällä.

Tutkimusta ei ole vertaisarvioitu. Tulokset esiteltiin radiologien vuositapaamisessa Los Angelesissa.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5505
Liittynyt21.7.2017

Hermon jäädytys vähensi lihavien näläntunnetta

Minua kiehtoo tässä se, miten ylensyönti mahdollisesti kompensoituu sinä aikana, kun hermo kasvaa uudelleen. (Ja kuinka identtinen uudelleen kasvanut hermo ion tuhottuun nähden.) Sillä käsitykseni kroonisen ylensyömisen syystä on se, että hypotalamus on osittain vajaasti kehittynyt. "The ventromedial hypothalamus (VMH) is a distinct morphological nucleus involved in feeding, fear, thermoregulation, and sexual activity." https://en.wikipedia.org/wiki/Ventromedial_nucleus_of_the_hypothalamus Oman...
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli