Utahin yliopiston bioteknikan instituutti on valmistanut erikoisen lahjan talvikisoja isännöivälle Salt Lake Citylle. Tutkijat istuttivat eläviä hermosoluja ja niiden aksoneita eli viejähaarakkeita rengasmaisiin muotteihin, jotka yhdessä muodostavat ol...

Utahin yliopiston bioteknikan instituutti on valmistanut erikoisen lahjan talvikisoja isännöivälle Salt Lake Citylle. Tutkijat istuttivat eläviä hermosoluja ja niiden aksoneita eli viejähaarakkeita rengasmaisiin muotteihin, jotka yhdessä muodostavat olympiasymbolin. Kuvion leveys on vaatimattomat 3,4 millimetriä. Fluoresoivan mikroskoopin kuvassa punaisena hohtavien hermosäikeiden läpimitta on noin 20 mikronia (metrin miljoonasosaa) eli kaksi viidesosaa hiuksen paksuudesta.

Professori Patrick Trescon mukaan hermosolurenkaat kuvaavat nykypäivän osaamista. Olympiasymboli rakennettiin rotan hermosoluista, mutta tutkijat uskovat tulevaisuudessa pystyvänsä korjaamaan vaurioituneita hermoyhteksiä ja kytkemään solusiirteitä toisiinsa myös ihmisellä. Näitä avuja tarvitaan mm. selkäydinvammojen sekä Parkinsonin ja Alzheimerin tautien hoidossa. Näyttävän kuvan hermosolurenkaista löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla