Alzheimerin taudissa aivosolut työntävät beeta-amyloidia ulkopuolelleen, jonne se muodostaa plakkikertymiä. Kuva: <span class="photographer">Juan Gaertner / Science Photo Library</span>
Alzheimerin taudissa aivosolut työntävät beeta-amyloidia ulkopuolelleen, jonne se muodostaa plakkikertymiä. Kuva: Juan Gaertner / Science Photo Library

Toivoa on uusista hoidoista.

Alzheimerin taudin oireisiin kuuluu synapsien eli hermosolujen välisten yhteyksien heikkeneminen. Australialaistutkijat ovat nyt selvittäneet, miten yhteydet aivosolujen välillä tuhoutuvat.

Tutkimusta johtanut tohtori Vladimir Sytnyk New South Walesin yliopistosta kertoo tutkimustiedotteessa, että tutkimus paljasti uuden molekyylimekanismin, joka vaikuttaa synapsikatoon.

”Toivomme, että löytö voisi helpottaa diagnoosien tekemistä ja uusien lääkkeiden kehittämistä”, Sytnyk sanoo tutkimustiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä tutki aivojen yhtä valkuaisainetta nimeltään ncam2, jonka tiedetään osallistuvan synapsien luomiseen ja synapsiyhteyksien ylläpitämiseen. Tätä valkuaisainetta löytyi vähemmän Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivojen hippokampuksesta eli muistikeskuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ncam2:n tuhoajakin pystyttiin osoittamaan: se oli beeta-amyloidi. Beeta-amyloidi tuhoaa ncam2:ta, mikä johtaa solujen välisten yhteyksien katkeamiseen.

Jatkotutkimuksen selvitettäväksi jää, miten tuhoutumisen voisi estää.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Vierailija

Artikkelissa kerrottu ncam2 proteiinin puute ei ole ainoa syy Alzheimerin taudin kehittymisessä.

Jos GAPDH-entsyymi pääsee solun tumaan, se vaikuttaa solun toimintaan ja voi aiheuttaa solun kuoleman. Salisyylihappo ja sen johdokset pystyvät sitoutumaan GAPDH-entsyymiin ja hidastaa taudin kehittymistä.

http://medicalxpress.com/news/2015-11-breakdown-product-aspirin-blocks-c...

"Vallitsevan lisäravinnevastaisuuden tähden kuitenkin verraten harvat potilaiden omaiset tai potentiaaliset Alzheimer-potilaat saavat niistä tietoa."

Jokuhan voi väittää myymänsä lisäravinteen olevan lääke kaikkiin sairauksiin. Pitäisikö tällaista "tietoa" sitten jakaa mielestäsi eteenpäin, ilman että väitteitä on edes todistettu millään tavalla?

Jos jostain aineesta on hyötyä sairauden hoidossa, ei se jää salaisuudeksi.

  • ylös 11
  • alas 2
Käyttäjä653
Seuraa 
Viestejä2

Voisiko joku laittaa tähän sen tutkimuksen referenssin, jossa psoriasislääkkeen on osoitettu olevan Alzheimertaudin hoidossa hyödyllinen. Siis sellainen tieteellinen julkaisu, jossa asia on jollakin tavalla osoitettu luotettavassa koeastelmassa. Myös alkuperäiset pähkinä- ja omenajulkaisureferenssit tähän, niin pystyn vertaisarvioimaan kommentteja. Beeta-amyloidin vaikutuksen uskon jonkin verran enemmän, kun sitä on tutkittukin kauan ja saatu tuloksia.

  • ylös 5
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla