Selkäydin.
Selkäydin.

Yhdysvaltalaistutkijoiden läpimurto: hermoyhteydet uudistuivat selkäydinvamman jälkeen.

Tutkijat ovat ensi kerran onnistuneet luomaan merkittävästi uusia, tahdonalaisia liikkeitä sääteleviä  hermoyhteyksiä selkäydinonnettomuudessa vaurioituneiden tilalle. Läpimurto osoittaa, että uudentyyppiset hoidot halvauksiin ovat mahdollisia.

Kalifornian ja Harvardin yliopiston tutkijat saavuttivat tämän tavoitteen rotilla kääntämällä "molekyylikelloa", mekanismia joka normaalissa kehityksessä pysäyttää hermojen kasvun selkäydinkanavassa.

Tämä onnistui sammuttamalla entsyymin nimeltä PTEN, joka säätelee solujen kasvua ohjaavaa mekanismia mTOR. PTEN-entsyymin aktiivisuus on matala yksilönkehityksen alussa, mikä mahdollistaa solujen lisääntymisen. Kun kasvu on saavuttanut määränpäänsä, PTEN käynnistyy, salpaa mTOR-mekanismin ja estää soluilta kyvyn uudistua.

Neurologi Zhigang He, Harvard yliopistosta osoitti ensi kerran vuonna 2008, että salpaamalla PTEN-mekanismin hiiret pystyivät uudistamaan optisen hermon vaurioituneita yhteyksiä silmistä aivoihin.

Hän jatkoi sitten Kalifornian yliopiston tutkijoiden Oswald Steward ja Binhai Zheng kanssa selvittääkseen, voisiko samalla lähestymistavalla saada hermoja uudistumaan selkäytimen vauriokohdissa. Tutkimuksen julkaisi Nature Neuroscience.

"Tähän mennessä tällainen merkittävä hermojen uudistuminen selkäytimessä on ollut mahdotonta", Kalifornian yliopiston neurobiologi Steward sanoi. "Halvaantumista ja selkäytimen toimintakyvyn menetystä on pidetty mahdottomana hoitaa, mutta löytömme viittaa mahdolliseen hoitoon selkäydinvammapotilailla."

Steward kollegoineen tutkivat nyt, voiko PTEN-mekanismin salpaaminen johtaa motoristen toimintojen palautumiseen hiirillä, joilla on selkäydinvamma.