Herpesperheeseen kuuluva sytomegalovirus saattaa altistaa paksusuolisyövälle, kertoo juuri ilmestynyt lääketieteen sarja Lancet....

Herpesperheeseen kuuluva sytomegalovirus saattaa altistaa paksusuolisyövälle, kertoo juuri ilmestynyt lääketieteen sarja Lancet.

Yli puolet aikuisista on sytomegaloviruksen kantajia. Useimmilla infektio on oireeton. Laboratorio-oloissa on havaittu, että virus kykenee lietsomaan solujen pahanlaatuista kasvua. Alabaman yliopiston Charles Cobbs ryhmineen on nyt löytänyt paksusuolen limakalvon adenokarsinoomista eli pahanlaatuisista kasvaimista sekä polyypeistä - vielä hyvänlaatuisista kasvannaisista - sytomegaloviruksen geenituotteita. Jopa 85 prosentissa syöpänäytteistä on kahta viruksen proteiinia. Cobbsin mukaan on mahdollista, että virusinfektio kiihdyttää suolen limakalvon solujen jakautumista. Paksusuolisyövässä suolirauhasten pintasolut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Sairaus on toiseksi yleisin syöpäkuoleman syy länsimaissa. Suomessa todetaan vuosittain 1 500 uutta tapausta.

Sytomegalovirus tuottaa mononukleoosin kaltaisen taudinkuvan, kuten kuumeilua ja nielurisatulehduksen. Sikiölle tai pienelle vauvalle se voi aiheuttaa vaarallisen infektion ja keskushermostovauriota. Uinuva infektio on yhdistetty muun muassa valtimoiden rasvoittumiseen, ateroskleroosiin. Viruksen arvellaan voimistavan verisuonten tulehdusta ja suonen sisäpinnan solujen jakautumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla