Hevosen vasen silmä on yhteydessä oikeaan aivopuoliskoon, joka käsittelee uhan ja vaaran tuntemuksia. Kuva: Timo Hämäläinen
Hevosen vasen silmä on yhteydessä oikeaan aivopuoliskoon, joka käsittelee uhan ja vaaran tuntemuksia. Kuva: Timo Hämäläinen

Jos hevoselle on näytetty ihmisestä tuima valokuva, se suhtautuu tähän myöhemmin varauksella.

Ihmiset ovat kouluttaneet hevosista itselleen apureita ja ystäviä tuhansien vuosien ajan. Sopii siis olettaa, että nekin osaavat lukea meitä.

Sussexin yliopiston tutkimus viittaa siihen, että hevonen tunnistaa vihaiset ja ystävälliset ilmeet. Se muistaa ne vielä tuntienkin päästä, kun hevonen kohtaa aiemmin näkemänsä ihmisen.

Eläinten käyttäytymisen ja psykologian tutkijat selvittivät, muistaako hevonen näkemänsä ilmeet. Sama ryhmä on jo aiemmin osoittanut, että hevonen reagoi eri tavalla hymyileviin ja vihaisiin ihmisiin. Tuore tutkimus julkaistiin Current Biology-tiedelehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat asettivat hevosen nähtäville ison valokuvan ihmisestä, joka joko irvistää vihaisesti tai hymyilee mukavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hevoset saivat katsella kuvaa pari minuuttia. Sitten kuvassa ollut ihminen marssi itse hevosen luokse muutaman tunnin päästä, pisimmillään kuuden tunnin.

Tutkijat mittasivat eläimen tuntemuksia sillä, tarkasteleeko hevonen tulijaa enimmäkseen vasemmalla vai oikealla silmällään.

Vasen silmä on yhteydessä oikeaan aivopuoliskoon, jossa hevonen käsittelee uhan ja vaaran tuntemuksia. Tämän ovat kertoneet aiemmat tutkimukset.

Oikealla silmällä katsovan hevosen vasemmassa aivopuoliskossa puolestaan raksuttavat positiivisemmat ja sosiaaliset tuntemukset.

Tutkimuksessa kävi niin, että vihaisen ihmisen kuvan nähneet hevoset todella tuppasivat kääntämään päänsä niin, että ne katsoivat tulijaa vasemmalla silmällään. Ne tarkastelivat häntä varauksellisesti pidempään kuin ihmistä, jonka ne olivat nähneet aiemmin hymyilevän valokuvassa.

Vihaisen ihmisen kuvan nähneet hevoset myös tekivät kohtaamisen aikana enemmän hermostumiseen viittaavia eleitä kuten pureskelua ja lattian nuuhkimista.

Olennaista oli, että ihminen itse ei antanut hevoselle mitään vihjeitä. Ihminen asteli hevosen eteen naama peruslukemilla, eikä hän tiennyt, oliko hevonen nähnyt hänestä aikaisemmin ystävällisen vai vihaisen kuvan. Näin pyrittiin eliminoimaan koehenkilön oman käytöksen vaikutus tilanteeseen.

Hevonen siis kykeni pelkän valokuvan perusteella muodostamaan jonkinlaisen käsityksen ihmisestä, ja muisti tämän tuntikausia. Kokeessa yksitoista hevosta näki vihaisen ihmisen ja kymmenen hevosta hymyilevän ihmisen.

Kokeen toisessa osassa tutkijat halusivat vielä varmistaa, että hevosen saama ennakkokäsitys ihmisestä on yhteydessä juuri siihen ihmiseen, jonka ne ovat nähneet.

Tässä kokeessa niille näytettiin samalla tavoin kuvia joko hymyilevästä tai vihaisesta henkilöstä, mutta myöhemmin niiden eteen asteli eri henkilö kuin valokuvassa.

Nyt hevosen käytöksellä ei näyttänytkään olevan yhteyttä siihen, miten ihminen oli kuvassa ilmehtinyt. Kaikki suhtautuivat tulijaan jokseenkin samalla tavoin.

Hevoset tosin tuppasivat ylipäänsä hieman useammin katselemaan tulijoita vasemmalla silmällään. Se voi viitata siihen, että itse koejärjestely hermostutti niitä.

”On todella mielenkiintoista, että eläimet poimivat pieniä vihjeitä ihmisten ilmeistä hetkellisissäkin tilanteissa. Ennen kaikkea ne eivät unohda näkemäänsä. Hevonen muistaa ilmeen ja pystyy myöhemmin hyödyntämään tätä tietoa”, sanoo yksi tutkijoista, professori Karen McComb Sussexin yliopistosta The Guardian-sanomalehdessä.

Kädellisten käyttäytymistä vuosikymmeniä tutkinut professori Frans de Waal puolestaan kommentoi ulkopuolisena asiantuntijana New Scientist-lehdelle:

”Hevoseläimet ovat kädellisten jälkeen ilmeikkäimpiä eläimiä, joten on loogista, että ne kiinnittävät huomiota ilmeisiin. Ihmisten kanssa elävillä hevosilla on ollut runsaasti mahdollisuuksia oppia, mitä meidän ilmeemme tarkoittavat”, de Waal sanoo.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä11366

Eikä, hän on  niin lutunen!! :)

Hevosten kanssa aina tuntuu, että ne on ajatusten lukijoita: samaan tapaan kuin ihminen osaa tulkita lemmikkinsä pienistäkin liikkeistä & olemuksesta sen mielentilan, tuntuu että hevoset aistii ihmisen olemuksesta hänen pienetkin mielenliikkeensä.  Kuin avointa kirjaa. Hevosten  evoluutiossa on ollut tärkeää, että ne ovat tunneälykkäitä ja kykenevät reagoimaan herkästi.

ÄLÄ LAINAA TEKSTIÄNI, KIITOS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla