Kyllä tästä Cambaytherium thewissi -kaksikosta hevosen tunnistaa. Kuva: Elaine Kasmer
Kyllä tästä Cambaytherium thewissi -kaksikosta hevosen tunnistaa. Kuva: Elaine Kasmer

Esimuoto kehittyi, kun niemimaa oli vielä saari.

Kavioeläinten, kuten hevosten, sarvikuonojen ja tapiirien yhteinen esimuoto kehittyi todennäköisesti Intian niemimaalla, kun se oli vielä erillinen saari. Tälle käsitykselle paleontologit ovat löytäneet vahvistusta intialaisen hiilikaivoksen reunoilta paljastuneista luujäänteistä. Tutkijat raportoivat kaivauslöydöistä Nature Communications -lehdessä.

Hiilikaivoksesta löydettiin parisataa luuta ja hammasta, jotka ovat kuuluneet Cambaytherium thewissi -nimiselle, pientä hevosta muistuttavalle eläimelle. Luut ovat peräisin eoseenikauden alusta 54,5 miljoonan vuoden takaa, jolloin Intian niemimaa oli vasta matkalla kohti yhtymistään Aasian mantereeseen.

Muinaiseläimen hampaissa, ristinikamissa ja raajojen luissa on piirteitä, joiden perusteella eläintä voi pitää kavioeläinten ja vielä varhaisempin eläinten välimuotona. Cambaytherium kuului kavioeläinten sisarryhmään eli oli aivan lähisukulainen. Se on paras esimerkki siitä, miltä nykyisten hevosten ja sarvikuonojen yhteinen kantamuoto on voinut näyttää.