Simpanssista ihmiseen hypännyt hi-virus ei ole uusi tulokas, vaan se on loisinut kädellisissä jo miljoona vuotta, väittävät Nottinghamin yliopiston tutkijat Science-lehdessä. Sukulaisuussuhteet osoittavat, että hi-viruksen edeltäjä syntyi simpanssissa ...

Simpanssista ihmiseen hypännyt hi-virus ei ole uusi tulokas, vaan se on loisinut kädellisissä jo miljoona vuotta, väittävät Nottinghamin yliopiston tutkijat Science-lehdessä. Sukulaisuussuhteet osoittavat, että hi-viruksen edeltäjä syntyi simpanssissa kahden muun apinaviruksen yhdistelmänä. Se kehittyi edelleen, siirtyi myöhemmin ihmiseen ja aiheutti aids-epidemian.

Hi-viruksen edeltäjä on simpanssin si-virus (simian immunodeficiency virus), joka aiheuttaa apinan immuunikatotaudin (saids). Siinä on palasia kahden muun apinalajin, täplänenämarakatin ja kaulusmangabin si-viruksista. Simpanssi on voinut saada virukset lihansyönnin välityksellä. Simpanssit ovat taitavia saalistajia.

Brittitutkijoiden mielestä olisi syytä selvittää, onko simpansseissa muidenkin apinalajien si-viruksia, jotka olisivat liittyneet yhteen ja kehittyneet edelleen. "Myös uusi hyppy on mahdollinen, koska ihmiset metsästävät yhä simpansseja", huomauttaa nottinghamilaisvirologi Paul Sharp New Scientistin verkkouutisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla