Hietadollarin toukka kloonautumassa. Mittajana vastaa millimetrin kymmenesosaa. Kuva: Dawn Vaughn
Hietadollarin toukka kloonautumassa. Mittajana vastaa millimetrin kymmenesosaa. Kuva: Dawn Vaughn

Pikkuruinen planktoneläin, hietadollarin toukka, kloonaa itsensä tullessaan uhatuksi.

Piikkinahkaisiin kuuluvan merieläimen, hietadollarin pikkuruisella toukalla on ennennäkemätön keino puolustautua saalistajilta. Se hajauttaa syödyksi tulemisen riskin vaihtamalla dollarin kymmensenttisiksi eli jakaantumalla kahdeksi pienemmäksi kopioksi.

Washingtonin yliopiston biologit tutkivat, kuinka hietadollarin toukat reagoivat saalistajan läheisyyteen lisäämällä niiden altaaseen kalan limaa. Toiseen toukka-altaaseen lisättiin vain vettä. Liman aistineet toukat jakautuivat vuorokauden sisällä altistuksesta.

Piikkinahkaisten toukkien on aiemminkin tiedetty pystyvän jakaantumaan. Sitä ei kuitenkaan ole tiedetty, että itsensä kloonaaminen on myös keino puolustautua saalistajilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Havainnon tehnyt tutkija Dawn Vaughn uskoo, että riskin hajauttaminen ei ole ainoa hyöty, vaan pienempi koko tekee toukista myös vaikeammin havaittavia. Tavallisesti toukka on muutaman millin kymmenyksen mittainen ja jakaantuessa koko vielä puolittuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parhaassa tapauksessa molemmat kloonit välttävät syödyksi tulemisen, Vaughn kertoo.

Voi olla että toukat joutuvat kuitenkin myöhemmin maksamaan tempustaan hintaa. Vaughnin mukaan pienempi koko voi olla haitta siinä vaiheessa, kun toukkien pitäisi kiinnittyä meren pohjaan kasvamaan.

Tutkimuksen julkaisi Science Express.

Sisältö jatkuu mainoksen alla