Tältä Higgsin paljastava törmäys voisi näyttää.
Tältä Higgsin paljastava törmäys voisi näyttää.

Ratkaisevat havainnot jäivät vielä uupumaan. 

Hiukkasfysiikan standardimallin ennustaman Higgsin hiukkasen olemassaolosta on mahdollisesti saatu viitteitä suurella LHC-kiihdyttimellä. Mitään varmaa ei kuitenkaan voi vielä sanoa, kertovat Euroopan hiukkastutkimuskeskuksen Cernin tutkijat.

Higgsin bosonia ei voi havaita suoraan, vaan se olemassaolo päätellään sen hajoamisessa syntyvistä muista hiukkasista. Nyt molemmat Higgsin etsintään viritetyt koeasemat Atlas ja CMS ovat havainneet "ylijäämää" tietyllä massavälillä.

CMS:ää edustava Guido Tonelli kertoi, että Higgs voisi löytyä massaväliltä 115-127 GeV.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Ylijäämä on kaikkein yhteensopivin standardimallin Higgsin hiukkasen kanssa 124 GeVin tienoilla ja sen alle. Mutta tilastollinen merkitsevyys ei ole riittävän suuri, jotta voisimme sanoa mitään varmaa", Tonelli totesi Cernin järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt havaittu ylijäämä voi Tonellin mukaan olla yhtä hyvin taustavaihtelua kuin merkki kuumasti etsitystä bosonista. Hän uskoo, että jatkoanalyysit ja ensi vuonna hiukkaskiihdyttimellä saatava lisäaineisto antavat ratkaisevan vastauksen. Sitä saadaan odottaa ensi vuoden loppupuolelle.

"Jumala-hiukkaseksikin" nimitetyn Higgsin bosonin katsotaan antavan selityksen siihen, miksi hiukkasilla on massa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla