Palladiumin katalysoima Heckin reaktio on yksi osa vuonna 2010 kemian Nobelilla palkittua kehitystyötä.
Palladiumin katalysoima Heckin reaktio on yksi osa vuonna 2010 kemian Nobelilla palkittua kehitystyötä.

Kemian Nobel-palkinto myönnettiin tekniikasta, joka on auttanut kemistejä kehittämään esimerkiksi parempia lääkkeitä.

Kemian Nobel-palkinto 2010 on jaettu Richard F. Heckin, Ei-ichi Negishin ja Akira Suzukin kesken niin sanotun palladium-katalysoidun kytkentäreaktion kehittämisestä. Tämä työkalu on auttanut kemistejä luomaan monimutkaisia hiiliketjuihin perustuvia molekyylejä, jotka ovat parhaimmillaan yhtä monimuotoisia kuin luonnon itsensä kehittämät molekyylit.

Hiileen perustuva eli orgaaninen kemia on perustana luonnonilmiöille - esimerkiksi kukkien värille, käärmeen myrkylle tai bakteereja tappavalle penisilliinille. Orgaaninen kemia perustuu hiilen kykyyn muodostaa toimivien molekyylien vakaa runko.

Voidakseen luoda tällaisia molekyylejä kemistien on pystyttävä liittämään hiiliatomeja yhteen. Se on kuitenkin ollut vaikeaa, koska hiili on vakaata - eli hiiliatomit eivät luonnostaan reagoi helposti keskenään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kemistien ensimmäiset keinot saada hiiliatomit reagoimaan keskenään perustuivatkin yrityksiin saada hiili reaktiivisemmaksi. Sillä tavoin saatiin synnytettyä yksinkertaisia molekyylejä, mutta mutkikkaampien molekyylien valmistuksen seurauksena tutkijoiden koeputkiin päätyi liikaa haitallisia sivutuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Palladiumin katalysoima kytkentäreaktio ratkaisi tämän ongelman ja tarjosi kemisteille täsmätyökalun työskennellä hiiliatomien kanssa. Reaktio on käytössä kaikkialla maailmassa niin tutkimuskäytössä kuin myös kaupallisessa tuotannossa esimerkiksi lääkkeiden valmistuksessa ja elektroniikateollisuudessa.

Heck (s. 1931) on yhdysvaltalainen Delawaren yliopiston emeritusprofessori. Negishi (s. 1935) ja Suzuki (s. 1930) ovat japanilaisia. Negishi on Purduen yliopiston professori, Suzuki Hokkaidon yliopiston emeritusprofessori.

Sisältö jatkuu mainoksen alla