Ilmakehän yhä kasvava hiilidioksidipitoisuus saattaa tehdä meristä lähivuosisatoina happamampia kuin ne ovat olleet 300 miljoonaan vuoteen, BBC:n verkkouutisissa kerr...

Ilmakehän yhä kasvava hiilidioksidipitoisuus saattaa tehdä meristä lähivuosisatoina happamampia kuin ne ovat olleet 300 miljoonaan vuoteen, BBC:n verkkouutisissa kerrotaan. Hiilidioksidipitoisuuksia olivat tutkineet yhdysvaltalaisen Lawrence Livermore -laboratorion Ken Caldeira ja Michael Wickett, joiden raportti on julkaistu juuri ilmestyneessä Naturessa.

Hiilidioksidin kasvu on peräisin ihmiskunnan energiantuotannosta, erityisesti öljyn ja kivihiilen polttamisesta. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on kasvanut vuoden 1900 lukemasta noin 300 ppm jo lukemaan noin 370 ppm. Lyhenne ppm tarkoittaa miljoonasosaa eli 370 ppm on sama kuin 0,037 prosenttia.

Caldeira ja Wickett muistuttavat, ettei meillä ole vielä keinoja ennustaa, miten happamuus vaikuttaa merieliöstöön. Vaikutuksia varmaan on, koska 300 miljoonan vuoden aikana kehittynyt eliöstö on mukautunut meren nykyiseen tilaan. Esimerkiksi korallien kalsiumkarbonaattikuori saattaa liueta nykyistä happamampaan veteen, mikä tietäisi korallien loppua.