Ilmakehän lämpö ja hiilidioksidi heilahtelevat samaan tahtiin.
Ilmakehän lämpö ja hiilidioksidi heilahtelevat samaan tahtiin.

Ilmakehän lämpötila on seurannut tarkoin hiilidioksidivaihteluita. 

Viime jääkauden lopussa ilmasto lämpeni ratkaisevasti ilmakehän hiilidioksidin vaikutuksesta, vahvistaa tuore tutkimus Naturessa.

Etelämantereen jääkuoresta kairatuista näytteistä on jo aiemmin nähty, että hiilidioksidipitoisuus ja lämpötila ovat vaihdelleet pleistoseenikauden jääkausien aikana yhtä jalkaa.

Syysuhteen selvittämistä on kuitenkin haitannut se, että jäänäytteet ovat ilmaisseet hiilidioksidipitoisuuden maailmalaajuisesti mutta lämpötilan vain paikallisesti Etelämantereen osalta. Lisäksi jäänäytteiden perusteella lämpötila on lähtenyt nousuun jo ennen kuin hiilidioksidi on alkanut lisääntyä. Tätä havaintoa ilmastoskeptikot ovat käyttäneet perusteena kieltää hiilidioksidin osuus ilmastonmuutokseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkemman kuvan saamiseksi Harvardin yliopiston Jeremy Shakun työtovereineen tarkasteli Etelämantereen jäänäytteiden rinnalla kymmeniä jää- ja sedimenttinäytteitä joka puolelta maailmaa. Niiden perusteella tutkijat laskivat viime jääkauden lopulta lämpötilasarjan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävi ilmi, että lämpötilan nousu myötäilee tarkoin hiilidioksidipitoisuuden nousua. Vaikka hiilidioksidi seuraa Etelämantereen lämpötilan jäljessä, maailmanlaajuisesti järjestys on toinen eli lämpö nousee hiilidioksidin perässä. Etelämantereen poikkeama selittyy sillä, että lämpötila jakaantuu epätasaisesti pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon välillä.

"Tutkimuksemme osoittaa, että hiilidioksidi todella oli liikkeelle ajava voima viime jääkauden aikana", Shakun sanoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla