Hiilivoiman käyttö aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Kuvassa hiilivoimalan jäähdytystorneja Saksan Kölnissä maaliskuussa 2016.
Hiilivoiman käyttö aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Kuvassa hiilivoimalan jäähdytystorneja Saksan Kölnissä maaliskuussa 2016.

Kun hiilidioksidipitoisuudet olivat tätä tasoa edellisen kerran, merenpinta oli 10–20 metriä korkeammalla.

Maan ilmakehän hiilidioksidimäärä nousi vuonna 2016 ennätyslukemiin, kertoi maailman ilmatieteen järjestön WMO:n raportti maanantaina.

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä oli nyt 403,3 ppm, kun vuonna 2015 lukema oli 400 ppm. WMO:n mukaan lukemat ylittävät kirkkaasti luonnollisen vaihtelun yläarvot satojen tuhansien vuosien ajalta.

Vastaavia lukemia ei ole nähty miljooniin vuosiin. Edellisen kerran ilmakehän hiilidioksidimäärät olivat nykyisellä tasolla noin 3–5 miljoonaa vuotta sitten.

Silloin muun muassa Grönlanti oli jäätön ja merenpinta oli 10–20 metriä nykyistä korkeammalla.

Kertooko tämä siis meidän tulevaisuudestamme, ilmatieteenlaitoksen professori ja yksikön päällikkö Ari Laaksonen?

”Toivottavasti ei”, Laaksonen toteaa.

Hän muistuttaa, että fossiiliaineistoista selvitetyt muinaiset hiilidioksidipitoisuudet pysyivät korkealla todella pitkiä aikoja, jopa miljoonia vuosia. Etelämantereen jäätikön sulaminenkin kestäisi tuhansia vuosia.

”Kyllä tässä jotain toivoa on, että hiilidioksiditasot saataisiin ennen pitkää laskemaan”, Laaksonen sanoo.

Nyt hiilidioksidipitoisuus kasvaa kuitenkin poikkeuksellista vauhtia, osoittaa WMO:n raportti.

Viimevuotinen kasvu oli 50 prosenttia nopeampaa kuin keskimäärin kymmenen edellisen vuoden aikana. Kasvu johtui osittain tavallista voimakkaammasta El Niño -ilmiöstä, jonka vuoksi luonnon hiilinielut – valtameret ja kasvillisuus – eivät imeneet yhtä paljon hiiltä itseensä kuin tavallisesti.

Hiilidioksidia on nyt ilmakehässä 45 prosenttia enemmän kuin esiteollisena aikana. Silloin lukema oli noin 280 ppm.

Kasvuvauhti tarkoittaa sitä, että ilmaston lämpenemistä on entistä vaikeampi estää. Tavoitteena on lämpenemisen pitäminen korkeintaan kahdessa asteessa.

”Päästöjen ei tarvitse kasvaa kuin 20–30 vuotta nykyistä vauhtia, niin tavoitteelle voi sanoa hyvästi. Nykyiset sitoumukset riittävät vain siihen, että lämpötila nousee kolme astetta”, Laaksonen sanoo.

Kolme viime vuotta kasvihuonekaasupäästöt ovat pysyneet kurissa eivätkä ole kasvaneet. Ne pitäisi kuitenkin saada laskemaan, jotta kahden asteen tavoitteeseen voidaan päästä. Hiilidioksidin pitoisuus näet jatkaa kasvuaan ilmakehässä, vaikka päästöt pysyisivät vain ennallaan.

”Suuret tulvat ja lämpöaallot ja voimakkaat hurrikaani voivat yleistyä paljonkin, jos mennään yli kahden asteen”, Laaksonen varoittaa.

Ihmisten hiilidioksidipäästöistä hieman yli puolet sitoutuu valtameriin ja kasvillisuuteen, loppuosa päätyy lämmittämään ilmakehää.

”Valtava tärkeä asia on se, miten hiilinielut kehittyvät”, Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Jari Liski sanoo.

”Merien, metsien ja peltojen hiilivarastot kasvavat ja poistavat hiiltä ilmakehästä. Ilman niiden osuutta ilmakehän hiilidioksidimäärä kasvaisi tuplavauhtia. Siksi metsien ja peltojen käsittelyssä on pidettävä huolta, että hiilinielut säilyvät ja mieluummin voimistuvat”, Liski korostaa.

Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.