Hiilidioksidia tuprutetaan ilmaan. Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons</span>
Hiilidioksidia tuprutetaan ilmaan. Kuva: Wikimedia Commons

Nyt ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on koko maailmassa yli 400 miljoonasosaa.

Kasvihuonekaasu hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on noussut ensimmäisen kerran maailmanlaajuisesti yli 400 miljoonasosaan eli ppm:ään. Kyse on siis kuukausittaisesta keskiarvosta koko maapallolla. Lukemaa on pidetty eräänlaisena haamurajana. Tasaluvulla sinänsä ei ole ratkaisevaa merkitystä, mutta sen ylittyminen maailmanlaajuisesti kertoo hiilidioksidin lisääntyvän vääjäämättömästi.

”Tulos oli odotettu. Pientä alueellista vaihtelua hiilidioksidin määrässä aina on, mutta sen pitoisuus nousee tasaisesti”, Helsingin yliopiston tutkija Jouni Räisänen sanoo.

Haamurajan ylittymisestä kertoi Yhdysvaltain kansallinen valtamerten ja ilmakehän tutkimuslaitos NOAA.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Raja 400 ppm on ylittynyt jo aikaisemmin Havaijilla Mauna Loan havaintoasemalla. Hiilidioksidin määrä vaihtelee eri alueilla ja eri vuodenaikoina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi viime vuonna, kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi maaliskuussa. Se ei vielä tarkoita, että hiilidioksidin määrä olisi vähentymässä ilmakehässä. Tutkija James Butler arvioi NOAA:n verkkosivulla, että fossiilisten polttoaineiden päästöjen vähentäminen 80 prosentilla pysäyttäisi hiilidioksidin määrän lisääntymisen. Päästöjä pitäisi kuitenkin vähentää edelleen, että hiilidioksidin määrä ilmakehässä alkaisi hitaasti vähetä.

Seuraava tärkeänä pidetty hiilidioksidiraja on 450 ppm, Räisänen muistuttaa. Sitä enemmän hiilidioksidia ei saisi olla nykymallien mukaan ilmakehässä, jotta maapallon keskilämpötilan nousu pysyisi alle kahdessa asteessa. Hiilidioksidin pitoisuus kasvaa vuodessa keskimäärin kaksi miljoonasosaa, joten 450 ppm:n raja menee tätä menoa rikki kahdenkymmenenviiden vuoden kuluttua eli vuonna 2040.

Maapallon keskilämpötila on noussut 1900-luvun alusta Ilmatieteen laitoksen mukaan 0,6–0,9 astetta. Vuoteen 2100 mennessä maapallon keskilämpötila voi nousta 2–4 astetta.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Nyt kun hiilidioksidi on ylittänyt haamurajan, niin pitoisuus on niin suuri, että hiilidioksidista alkaa muodostua haamuja. Tosin on noita satunnaisesti leijaillut ilmakehässä jo pienemmilläkin pitoisuuksilla. Muuta merkitystä tuolla tuskin on tieteen kannalta.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla