Vaikka pohjavesi on suhteellisen pysyvä hiilidioksidivarasto, kaasua vapautuu muun muassa kuumista lähteistä. Kuvassa Chaffin Ranch -geysir Utahissa. Kuva: <span class="photographer">Jason Heath</span>
Vaikka pohjavesi on suhteellisen pysyvä hiilidioksidivarasto, kaasua vapautuu muun muassa kuumista lähteistä. Kuvassa Chaffin Ranch -geysir Utahissa. Kuva: Jason Heath

Hiilestä voisi tulla puhdas energiamuoto, jos päästöistä tehtäisiin hiilihappovettä. Juuri näin toimii luontokin: maan alla vapautunut hiilidioksidi sitoutuu pohjaveteen.

Uusia energiaratkaisuja odotellessa hiilidioksidin varastoinnista voi tulla tärkeä keino hillitä ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuuden kasvua.

Luonto on jo iät ja ajat säilönyt kaasu- ja öljyesiintymistä vapautuvaa hiilidioksidia. Tutkijoilla ei kuitenkaan ole ollut tarkkaa käsitystä siitä, mihin kaasu sitoutuu. Tietokonesimulaatiot ovat antaneet kaksi vaihtoehtoa; se joko liukenee hiilihappona pohjaveteen tai sitoutuu karbonaattimineraaleina kiviainekseen.

Edinburghin yliopistossa Skotlannissa työskentelevä Stuart Gilfillan kollegoineen tutki yhdeksällä eri maakaasukentällä, mihin vapautuva hiilidioksidi päätyy. Selvisi, että luonto todella käyttää jopa 90 prosenttia maanalaisesta hiilidioksidista kuplaveden valmistukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat uskovat, että luonnon menetelmän tunteminen voi edistää ihmisen tuottamien hiilipäästöjen turvallista talteenottoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla