Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Kuva: Nasa

CO2-päästöt lisääntyvät synkimpiäkin arvioita vauhdikkaammin, raportoi tuore tutkimus.

Ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt kasvavat jopa pelättyäkin nopeammin, todetaan australialaisen CSIRO:n tekemässä tutkimuksessa.

Sen mukaan CO2-päästöt lisääntyivät 1990-luvulla 1,1 prosenttia vuodessa, mutta 2000-2004 luku ponnahti 3,3 prosenttiin. Vertailussa tulos osoittautui jopa synkemmäksi kuin hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) laskema "pahin vaihtoehto".

Tutkijoiden mukaan CO2-päästöjen raju lisäys ei aiheudu väestönkasvusta, vaan energiatehokkuuden heikkenemisestä. 1970-1990 –luvuilla tuotettiin enemmän energiaa hiilidioksidipäästöjen pysyessä samana, mutta tilanne muuttui 2000.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

CSIRO:n tutkimuksen mukaan mikään maailman kolkka ei kyennyt vähentämään energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä 2000-2004 huolimatta kaikesta "vihreämmän energian" mainostuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ihmiset kuvittelevat, että olemme kulkemassa kohti energiatehokkaampaa tulevaisuutta, vaikka näin ei oikeasti ole", suomii tutkimusryhmään lukeutunut Corinne Le Quéré brittiläisestä Itä-Anglian yliopistosta.

Analyysin mukaan 73 prosenttia CO2-päästöjen kasvusta tapahtui kehitysmaissa, mutta kaikista päästöistä kehitysmaiden osuus oli vain 41 prosenttia.

Tutkimuksesta kertoi New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla