Kuva: Nasa
Kuva: Nasa

CO2-päästöt lisääntyvät synkimpiäkin arvioita vauhdikkaammin, raportoi tuore tutkimus.

Ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt kasvavat jopa pelättyäkin nopeammin, todetaan australialaisen CSIRO:n tekemässä tutkimuksessa.

Sen mukaan CO2-päästöt lisääntyivät 1990-luvulla 1,1 prosenttia vuodessa, mutta 2000-2004 luku ponnahti 3,3 prosenttiin. Vertailussa tulos osoittautui jopa synkemmäksi kuin hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) laskema "pahin vaihtoehto".

Tutkijoiden mukaan CO2-päästöjen raju lisäys ei aiheudu väestönkasvusta, vaan energiatehokkuuden heikkenemisestä. 1970-1990 –luvuilla tuotettiin enemmän energiaa hiilidioksidipäästöjen pysyessä samana, mutta tilanne muuttui 2000.

CSIRO:n tutkimuksen mukaan mikään maailman kolkka ei kyennyt vähentämään energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä 2000-2004 huolimatta kaikesta "vihreämmän energian" mainostuksesta.

"Ihmiset kuvittelevat, että olemme kulkemassa kohti energiatehokkaampaa tulevaisuutta, vaikka näin ei oikeasti ole", suomii tutkimusryhmään lukeutunut Corinne Le Quéré brittiläisestä Itä-Anglian yliopistosta.

Analyysin mukaan 73 prosenttia CO2-päästöjen kasvusta tapahtui kehitysmaissa, mutta kaikista päästöistä kehitysmaiden osuus oli vain 41 prosenttia.

Tutkimuksesta kertoi New Scientist.