Niukkaenergiainen peruna sopii painonvartijallekin. Kuva: Getty Images
Niukkaenergiainen peruna sopii painonvartijallekin. Kuva: Getty Images

Hiilihydraatteja suosivien riski lihoa on yli kolmanneksen pienempi kuin niitä karttavien.

Tilastot kertovat, että suomalaisten pulskistuminen lähti tasaiseen nousuun 1980-luvulla eikä loppua näy. Ennusteiden mukaan kymmenen vuoden kuluttua noin joka kolmas on lihava.

Hiilihydraattikammoisten selitys on yksioikoinen: meistä tuli lihavia, koska vähensimme ruokavaliosta rasvaa ja lisäsimme hiilihydraatteja. Tilastot eivät tue väitetä.

Todellisuudessa on käynyt päinvastoin. Suomalaisten rasvan kulutus on lisääntynyt koko 1900-luvun. Hiilihydraattien osuus energiasta on puolestaan pudonnut sekä absoluuttisesti että suhteellisesti. Niitä ei ole itse asiassa koskaan syöty yhtä vähän kuin nyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä sitten tiedämme hiilihydraattien syöjistä? Ainakin sen, etteivät he ole sen pulskempia kuin muut – oikeastaan päinvastoin. Joukossa on tavallista vähemmän ylipainoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijan Niina Kaartisen keväällä 2018 tarkastetusta väitöskirjasta. Se perustuu neljään THL:n terveystarkastustutkimukseen. Niiden aineistona on lähes 14 000 suomalaista aikuista. Tutkituista 23 prosenttia luokiteltiin lihaviksi, eli heidän painoindeksinsä oli 30 tai korkeampi.

Tulosten perusteella hyvin hiilihydraattipitoista ruokaa syövien riski lihoa on jopa 35 prosenttia pienempi kuin vähän hiilihydraatteja nauttivien. Riski on selvästi pienempi, vaikka saisi runsaasti sakkaroosia. Sitä on luontaisesti hedelmissä ja kasviksissa, ja me käytämme sitä myös tavallisena pöytäsokerina.

Lihomisen vaara on tavallista pienempi, vaikka ruoan glykeeminen kuorma olisi suuri. Glykeeminen kuorma kertoo hiilihydraattien laadusta ja määrästä. Nopeat hiilihydraatit kasvattavat kuormaa.

Kaartisen tulokset viittaavat myös siihen, että moni lihava suomalainen on lähtenyt mukaan maailman trendiin ja karsinut hiilihydraatit ruokavaliostaan painonnousun pelossa – aivan suotta. Tutkimusten mukaan paljon hiilihydraatteja syövät väestöt eivät ole ylipainoisia eivätkä sairaita.

Paleoruoka vie vikaan

Niukasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio voi itse asiassa osoittautua kohtalokkaaksi. Asiasta raportoi äskettäin tiedelehti Lancet Public Health. Lehden mukaan hiilihydraattien vähyys lyhentää odotettavissa olevaa elinikää neljällä vuodella.

Tutkimukseen otti osaa 15 400 ihmistä, joita seurattiin 25 vuoden ajan. He raportoivat ruoka- ja juomatottumuksistaan sekä siitä, minkä kokoisia annoksia tapasivat syödä.

Seurannan perusteella selvisi, että niillä, joiden kokonaisenergiasta 50–55 prosenttia oli peräisin hiilihydraateista, oli pienempi kuoleman riski kuin niillä, jotka kuluttivat erityisen vähän tai paljon hiilihydraatteja.

Karuja tuloksia ei ole vaikea selittää. Jos luopuu hiilihydraateista, energiavaje täytyy korvata jollain muulla. Koska proteiinien määrää on vaikea lisätä, tilalle tulee yleensä tyydyttynyttä rasvaa. Paha rasva ja kuidun puute tappavat karppaajia.

Viime vuosina on ollut kovin trendikästä syödä kuin muinaiset esi-isät. Tiukimmillaan tämä paleoruokavalio koostuu lähinnä rasvaisesta lihasta ja valikoiduista vihanneksista ja hedelmistä. Hiilihydraatteja vähennetään tuntuvasti.

Käsitys luolamiesruoasta on valitettavan väärä. Todellisuudessa esi-isät ja -äidit popsivat kaikkea, mitä onnistuivat keräämään tai saaliiksi saamaan. Ruokavalio sisälsi vähemmän rasvaa ja enemmän hiilihydraatteja kuin nykyään. Karppausta ei tunnettu, ja energiansaanti oli aivan toista luokkaa kuin nykyisessä yltäkylläisyydessä.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukki kertoo, miten hiilihydraatit pitävät meidät käynnissä – ja miksi edes laihduttajan ei kannata vältellä niitä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Käyttäjä15676
Seuraa 
Viestejä2

Lienen sitten lääketieteellinen kummajainen, kun hiilaripitoisella ja vähärasvaisella ruokavaliolla onnistuin hankkimaan 30 liikakiloa. Koko ajan oli nälkä, väsymys, masennus, paha olo ja terveysongelmia. Nyt vähähiilihydraattisella ja runsasrasvaisella ruokavaliolla paino pudonnut kohta 20kg ja en ole masentunut, ruuanhimo hävinnyt ja vointi on kokonaisvaltaisesti hyvä. Mulle ne hiilarit ei vaan sopineet. Ehkä ne toisille sopii paremmin kun toisille. Me ollaan yksilöitä, eikä meitä kaikkia kuulukaan tuupata samaan muottiin.

  • ylös 147
  • alas 47
Käyttäjä15674
Seuraa 
Viestejä3

Nyt meni luottamus Tiede-lehteen ja sen päätoimittajaan. VHH on parempi, nyt itsekin tutustunut aiheeseen ja päihittää kyllä hiilaripitoisen ruokavalion tavallisella pulliaisella mennen tullen.

  • ylös 134
  • alas 75
Sisältö jatkuu mainoksen alla