Quebec satelliitin silmin.
Quebec satelliitin silmin.

Kasvillisuus ei yleensä jaksa niellä kaupungin päästöjä.

Kaupungit ovat erittäin suuri hiilidioksidin lähde, koska kasvillisuuden nielu ei tyypillisesti kykene kompensoimaan ihmisten päästöjä. Helsingin keskustassa ilmaan siirtyy vuosittain lähes viisi kiloa hiiltä per neliömetri. Lontoossa vastaava luku on kaksinkertainen. Luvut ovat monikymmenkertaisia verrattuna metsien sitomaan muutamaan sataan grammaan vuodessa, käy ilmi Helsingin yliopiston tutkimuksesta Geophysical Research Letters -lehdessä.

Maankäyttö selitti kaupunkien välisestä vuositaseiden vaihtelusta 84 prosenttia, vaikka tutkitut kaupungit olivat hyvin erilaisia ilmastoltaan, rakenteiltaan ja kulttuuriltaan. EU:n kaupunkien yhteenlaskettu vuotuinen päästö on arvion mukaan neljä kertaa suurempi kuin EU:n alueen kasvillisuuden sitoma hiilen määrä.

Maankäytön ja kaupunkien hiilidioksiditaseiden välisestä yhteydestä voitiin myös määrittää se kasvillisuuden osuus, jolla kaupungin vuotuinen hiilidioksiditase on nolla. Kun maapinta-alasta on noin 80 prosenttia kasvillisuutta, kaupungin päästöt ja kasvillisuuden hiilensidonta menevät päikseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla