Hiili palaa yhä. Kuva: Shutterstock
Hiili palaa yhä. Kuva: Shutterstock

Yhdysvaltalainen professori löysi asian todistavan artikkelin selaillessaan lehtiä, joita hänen kollegansa oli heittämässä pois.

Julkaisu vuodelta 1966 paljastaa, että Yhdysvaltain hiiliteollisuus ymmärsi jo tuolloin hiilen polton ehkä johtavan ilmaston lämpenemiseen.

Arkistojen uumenista kaivettu julkaisu on varhainen todiste teollisuuden sisäpiiritiedosta toimintansa seurauksista.

”On todisteita siitä, että hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaa nopeasti fossiilisten polttoaineiden polttamisen seurauksena”, kirjoitti James Garvey Mining Congress Journal -lehden vuoden 1966 elokuun numerossa. Löydöstä kertoo verkkosivusto Science Alert.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Garvey johti tuolloin Bituminous Coal Research -tutkimuslaitosta, joka tarjosi hiiliteollisuudelle tutkimusta ja tekniikkaa, jotka liittyivät päästöjen puhdistukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valtaosin Garveyn artikkeli käsitteli hiilenpolton rikkipäästöjen hallintaa. Kivihiilessä on epäpuhtautena rikkiä. Rikin palaessa syntyvät pienhiukkaset haittaavat terveyttä ja saastuttavat luontoa paikallisesti.

Alun alkaen hiiliteollisuuden ympäristöhaitoissa oltiin huolissaan juuri rikkipäästöistä. Nykyäänkin se on suuri paikallinen ongelma kehittyvissä maissa, kuten Kiinassa.

Garvey oli kuitenkin kauaskatsoisempi ja viittasi hiilidioksidiin, vaikka ”sitä ei yleensä ole pidetty saasteena, koska sillä ei ole osoitettu haitallisia vaikutuksia kasveihin ja eläimiin”.

Hän kertoi artikkelissaan käynnissä olevan jo tutkimuksia siitä, pitäisikö hiilidioksidin pääsyä ilmakehään rajoittaa.

”Jos hiilidioksidipäästöjen määrän kasvu jatkuu nykyistä tahtia, on ennustettu, että koska hiilidioksidipeitto vähentää säteilyä, ilmakehän lämpötila nousee, mistä seuraa suuria muutoksia ilmastolle”, Garvey kirjoitti.

”Sellaiset lämpötilamuutokset sulattavat napajäätiköt, mikä puolestaan johtaisi monien rannikkokaupunkien, kuten New Yorkin ja Lontoon, hukkumiseen.”

Artikkelin löysi elokuussa insinööritieteiden professori Chris Cherry Tennesseen yliopistosta. Hän näki sen, kun alkoi selailla vanhoja tiedelehtiä, joita hänen kollegansa oli hävittämässä.

Cherry ei ole ilmastotieteilijä, mutta hän kertoi Huffington Post -lehdelle ihmettelevänsä sitä, kuinka 50 vuotta vanhojen artikkeleiden sävy poikkeaa siitä tavasta, jolla monet fossiilisia polttoaineita tuottavat yritykset puhuvat ilmastonmuutoksesta nyt. Ilmastonmuutos tunnustettiin sen sijaan että sitä olisi ryhdytty kiistämään tai vähättelemään.

Cherry kaivoi lähteitä ja päätteli, että hänen löydöksensä saattaa olla varhaisin todiste siitä, että hiiliteollisuus oli tietoinen ilmastonmuutoksen uhasta jo 1960-luvulla.

Toki ilmastonmuutoksen uhasta noin yleisesti tiedettiin jo aiemminkin. Vuonna 1965 Yhdysvaltain presidentin tieteellinen neuvontakomitea opasti presidentti Lyndon Johnsonia ilmastonmuutoksen uhasta.

Raportissa viitataan niin ikään taaksepäin historiassa: ”Ajatuksen siitä, että ilmasto voi muuttua sen seurauksena, paljonko ilmakehässä on hiilidioksidia, esittivät toisistaan riippumatta yhdysvaltalainen geologi T. C. Chamberlain vuonna 1899 ja ruotsalainen kemisti S. Arrhenius vuonna 1903.”

Yleissanomalehdissäkin asiasta oli kerrottu jo ammoin. Elokuussa 1912 uusiseelantilainen lehti Rodney and Otamatea Times, Waitemata and Kaipara Gazette julkaisi tiedeuutisosiossaan tekstin otsikolla ”Hiilen kulutus vaikuttaa ilmastoon”.

Pikkuartikkelin mukaan maailmassa poltettiin tuolloin lämmitystarkoituksessa kaksi miljardia tonnia hiiltä vuodessa. Kun tuo hiilimäärä yhtyy happeen, artikkelin mukaan ilmakehän hiilidioksidin määrä lisääntyy seitsemällä miljardilla tonnilla vuosittain.

”Se tekee ilmasta tehokkaamman viltin maapallolle ja nostaa sen lämpötilaa. Vaikutus voi olla merkittävä muutamassa vuosisadassa”, Rodney and Otamatea Times, Waitemata and Kaipara Gazette uutisoi.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä19604

Ei yhtä ilman toista, eli tämä on nyt se hinta mikä on maksettava siitä että on syntynyt sivilisaatio nimeltään länsimainen yhteiskuntamalli, joka perustuu lähtökohtaisesti exponentiaaliseen markkinatalouteen. Maailmassa elää tällä hetkellä noin 7.7 miljardia ihmistä ja koko tälle populalle olisi tarkoitus suoda mahdollisuus nk. länsimaiselle hyvinvoinnille ja siinä samalla ohessa pyrkiä nk. hiilineutrauliuteen.
Uskontoainesta.

Vaihtelu virkistää

  • ylös 24
  • alas 17
JPI
Seuraa 
Viestejä34319

Brainwashed kirjoitti:
Ei yhtä ilman toista, eli tämä on nyt se hinta mikä on maksettava siitä että on syntynyt sivilisaatio nimeltään länsimainen yhteiskuntamalli, joka perustuu lähtökohtaisesti exponentiaaliseen markkinatalouteen. Maailmassa elää tällä hetkellä noin 7.7 miljardia ihmistä ja koko tälle populalle olisi tarkoitus suoda mahdollisuus nk. länsimaiselle hyvinvoinnille ja siinä samalla ohessa pyrkiä nk. hiilineutrauliuteen.
Uskontoainesta.

Hyvinvointi ja länsimaalainen kulutususkonto eivät ole sama asia.

(n-1)³ + n³ + (n+1)³ = (3n/2)³, n∈Z = ?

  • ylös 18
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla