Epänormaali hajuaisti tekee hiirestä kissanpennun leikkitoverin. Kuva: <span class="photographer">Ko and Reiko Kobayakawa
</span>
Epänormaali hajuaisti tekee hiirestä kissanpennun leikkitoverin. Kuva: Ko and Reiko Kobayakawa

Hiiren luontainen kissapelko katoaa, mikäli sen hermosolut eivät aisti hajua normaalisti.

Kissan ja hiiren välinen leikki on saanut uuden käänteen. Jos hiireltä tuhotaan tietyt hajuja aistivat hermosolut, se ei enää pelkää kissaa. Tutkimus on ensimmäinen, jossa tietyt hermosolut on yhdistetty luontaiseen pelkoreaktioon.

Yleensä pelkkä kissanpissan haju saa hiiren ottamaan jalat alleen. Reaktio on sisäsyntyinen, eikä sitä tarvitse opettaa hiirille. Nyt Tokion yliopiston tutkijat onnistuivat paikantamaan tämän reaktion synnyn pienelle alueelle aivojen hajukäämiin geneettisesti muunnelulla hiirimallilla, jolta osa hermosoluista jäi kehittymättä. Nämä hiiret menettivät luontaisen pelkonsa kissaa kohtaan, vaikka ne edelleen saattoivat haistaa sen.

Tutkimusta johtaneen professori Hitoshi Sakanon mukaan hajukäämissä on kahdenlaisia hermosoluja. Näistä toisen tuhoaminen vaikuttaa hiiren sisäsyntyiseen pelkoon kissoja kohtaan, mutta ei opetettuun. Se tarkoittaa, että yhdet hermosolut vastaavat luontaisesta pelkoreaktiosta ja toiset opitusta, ja ne toimivat erillään toisistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksesta kertoi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla