Siirtogeeninen hiiri näkee enemmän värejä. Kuva: <span class="photographer">Gerald Jacobs.</span>
Siirtogeeninen hiiri näkee enemmän värejä. Kuva: Gerald Jacobs.

Siirtogeeniset hiiret paljastavat, miten ihmisten värinäkö syntyi.

Hiiret näkevät vain puolet niistä väreistä, joita ihmiset ja jotkin kädelliset näkevät, koska niiden silmistä puuttuvat valon pitkiä aallonpituuksia havainnoivat L- reseptorit. Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat kokeilivat mitä tapahtuu, jos hiiren genomiin lisätään L-reseptoria koodaava geeni. Tuloksena hiiret saivat täydellisen värinäön.

Väritutkimusta varten tutkijat kehittivät siirtogeenisen hiiren, jolla yksi keskipitkiä aallonpituuksia havaitsevan M-reseptorin kopio korvautui ihmisen pitkiä aallonpituuksia havainnoivalla L-reseptorilla.
Sitten he esittelivät siirtogeenisille ja normaaleille hiirille kolmea värillistä valoa ja seurasivat, havaitsivatko ne eron eri värien välillä.

Aina kun hiiret koskettivat oikeaa väriä, ne saivat palkinnoksi pisaran soijamaitoa. Siirtogeeniset hiiret tunnistivat oikean värin 80 prosenttia tapauksista verrattuna normaalien hiirten 30-40 prosenttiin, mikä voi perustua puhtaaseen arvaukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulos yllätti, sillä värinäön kehittyminen ei vaatinut useiden sukupolvien aikana tapahtuvaa sopeutumista. Kun uudet reseptorit ilmaantuivat hiirien silmiin, niiden aivot kykenivät mukautumaan muutokseen välittömästi. Tutkijat uskovatkin, että kädellisten värinäkö kehittyi aikanaan juuri näin: ei vähitellen, vaan yhtäkkiä geenien mutatoitumisen tai kahdentumisen seurauksena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla