Etanoli, suomeksi viina, on yksi mahdollinen tulevaisuuden polttoaine, jos sitä pystytään tuottamaan halvalla. VTT Biotekniikka on nyt muokkaamassa leivinhiivaa geneettisesti sellaiseksi, että se valmistaa tehokkaasti etanolia kasviperäisestä jätemassa...

Etanoli, suomeksi viina, on yksi mahdollinen tulevaisuuden polttoaine, jos sitä pystytään tuottamaan halvalla. VTT Biotekniikka on nyt muokkaamassa leivinhiivaa geneettisesti sellaiseksi, että se valmistaa tehokkaasti etanolia kasviperäisestä jätemassasta. Tuotetta kutsutaan bioetanoliksi.



Luonnonhiiva tuottaa etanolia kuusihiilisistä eli heksoosisokereista. Se ei kuitenkaan osaa tehdä samaa temppua viisihiilisille pentoosisokereille, joita on runsaasti halvassa raaka-aineessa, kasvijätteessä.



Laura Ruohosen johtama VTT Biotekniikan tutkimusryhmä on jo onnistunut siirtämään hiivaan geenin, jonka avulla pentoosisokeritkin kelpaavat hiivalle. Työ kuitenkin jatkuu vielä, sillä hiivakannan etanolintuotto ei vielä ole niin hyvää kuin se voisi olla. Hiivasolut nimittäin tahtovat käyttää uuden kykynsä mieluummin kasvamiseen kuin viinan erittämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla