Feromonia erittyy kainaloiden tuntumassa, missä se erittyy hikeen.
Feromonia erittyy kainaloiden tuntumassa, missä se erittyy hikeen.

Miehen kainaloista erittyvät feromonit houkuttelevat muita miehiä yhteistyöhön.

Jos mies kaipaa toiselta mieheltä apua tai palvelusta, hänen kannattaa aloittaa pyyntö nostamalla kädet ylös ja tuulettamalla kainaloitaan. Tuoreen Turun yliopiston tutkimuksen mukaan miehistä tulee avuliaampia ja anteliaampia, kun heidän nokkaansa leijailee toisen miehen kainalosta androstadioni-nimistä feromonia.

Feromonin voima todennettiin 40 koehenkilöllä tehdyssä tutkimuksessa, jossa kolmatta kymmentään käyviä miehiä pyydettiin pelaamaan tietokonepeliä. Pelissä mieskaksikon piti päättää, miten he jakavat kymmenen euron potin. Kumpikin sai vuorollaan esittää ehdotuksia ja hylätä tai hyväksyä toisen tarjouksia.

Seuraavalla pelikierroksella osan miehistä annettiin nuuhkaista androstadionia, lopuille haistatettiin kontrollin nimissä hiivaa. Kun peliä tämän jälkeen jatkettiin, androstadionia nenäänsä imaisseet miehet pelasivat anteliaammin kuin verrokkiryhmä. He tekivät pelikumppaneilleen keskimäärin viisikymmentä senttiä parempia tarjouksia ja ottivat vastaan suunnilleen euron muita pienempiä tarjouksia. Feromonin vaikutus oli suurin miehillä, joiden testosteronitaso oli korkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat Markus J. Rantala ja Paavo Huoviala arvelevat, että nyt havaittu ilmiö on peruja ajalta, jolloin miesten keskinäinen yhteistyökyky on ollut eloonjäämisen kannalta tärkeää. Todennäköisesti myös vastakkainen sukupuoli on pitänyt avuliaisuutta ja anteliaisuutta puoleensavetävänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ennen kuin ilmiötä testaa käytännössä, kannattaa pitää mielessä, että tutkimuksessa käytetyt feromonimäärät olivat huomattavasti suurempia kuin luonnostaan yksittäisessä kainaloparissa esiintyvät. Jatkotutkimuksen selvitettäväksi jää, miten esimerkiksi urheilutapahtumassa lukuisista kainaloista ilmaan leijaileva androstadioni vaikuttaa ihmisiin.

Tutkimuksen julkaisi PlosOne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla