Nikotus on hyödyttömän tuntuinen refleksi, jossa nopea sisäänhenkäisy katkeaa alkuunsa kurkunkannen napsahtaessa kiinni. Ilmeisesti tämä refleksi onkin aikuisella pelkkä jäänne, mutta siitä voi olla etua vauvalle ja sikiölle. Kohdussa oleva sikiö nimit...

Nikotus on hyödyttömän tuntuinen refleksi, jossa nopea sisäänhenkäisy katkeaa alkuunsa kurkunkannen napsahtaessa kiinni. Ilmeisesti tämä refleksi onkin aikuisella pelkkä jäänne, mutta siitä voi olla etua vauvalle ja sikiölle. Kohdussa oleva sikiö nimittäin nikottelee ultraäänikuvien perusteella noin kaksikuukautisesta alkaen. On esitetty, että refleksin tarkoituksena on estää sikiövettä joutumasta pienokaisen keuhkoihin ja ehkä totuttaa lihaksia hengitysliikkeisiin.

Pariisilaistutkija Christian Straus työtovereineen esittää BioEssays-lehdessä, että refleksi saattaa olla perua jo niiltä ajoilta, kun ensimmäiset selkärankaiset alkoivat kasvattaa kidusten rinnalle keuhkoja, New Scientist kertoo. Strausin mukaan nikotusliike on tärkeä keuhkokaloille ja sellaisille sammakkoeläimille, joilla on sekä keuhkot että kidukset. Refleksi estää niitä vetämästä vettä keuhkoihin silloin, kun ne imevät virtauksen kidustensa läpi.

Näiden eläinten ja ihmisen hikassa on yhteistä muutakin kuin itse liike: keuhkojen vetäminen täyteen estää refleksiä, samoin hiilidioksidipitoisuuden kasvu esimerkiksi henkeä pidätettäessä.

Voi siis olla, että refleksi on säilynyt maaselkärankaisilla kidusten kadottuakin, jotta sikiöt eivät munassa tai kohdussa ollessaan vetäisi nestettä keuhkoihinsa. Nisäkkäiden poikasilla samasta refleksistä voi olla ylimääräistä etua: nikotusliikkeet saattavat totuttaa myös imemisliikkeisiin, sillä ne muistuttavat suuresti toisiaan.

Toistaiseksi tämä on kuitenkin pelkkä houkutteleva oletus. Todisteita sen puolesta tai sitä vastaan voitaisiin saada tutkimalla, onko sekä keuhkokalojen että nisäkkäiden nikotuksen hermosäätely samanlaista.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla