Ylipainoisten kannattaisi hiilihydraattien välttämisen sijaan kiinnittää huomiota niiden laatuun.

Täysjyväviljojen ja muiden hitaiden hiilihydraattien syöminen voi lievittää kroonisiin sairauksiin liittyvää tulehdusta ylipainoisilla, kertoo tuore Journal of Nutritionissa julkaistu tutkimus.

Monet ylipainoiset yrittävät karistaa liikakiloja vähentämällä hiilihydraatteja, mutta määrän sijaan heidän kannattaisi kiinnittää huomio myös hiilihydraattien laatuun.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset perustuvat 80 terveen miehen ja naisen aineistoon. Osallistujista puolet oli normaalipainoisia ja puolet lihavia.

Osana tutkimusta osallistujat noudattivat 28 päivän ajan kahta eri ruokavaliota, joista toisessa hiilihydraatit saatiin valkoisista jauhoista, sokerista ja muista ripeästi veren sokeripitoisuutta suurentavista ns. nopeista hiilihydraateista. Toisella jaksolla hiilihydraatit saatiin täysjyväviljoista, pavuista ja hedelmistä, jotka nostavat veren sokeripitoisuutta tasaisesti.

Jaksojen päätteeksi osallistujilta otettiin verinäytteet, joista mitattiin tulehdustiloista kertovan CRP-proteiinin pitoisuus. Mittaukset osoittivat, että hitaiden hiilihydraattien syöminen laski ylipainoisten CRP-tasoja noin viidenneksen, mikä voi kertoa tulehduksellisten tilojen lieventymisestä.

Tuloksista ei voi päätellä laskeeko nyt havaittu CRP-pitoisuuden pieneneminen ylipainoisten riskiä sairastua esimerkiksi sydäntauteihin, joihin CRP:n nousu on liitetty aiemmissa tutkimuksissa. Tästä riippumatta täysjyvätuotteiden ja hedelmien syöminen kannattaa niiden monien muiden terveyshyötyjen vuoksi.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

jussipussi
Seuraa 
Viestejä42606
Liittynyt6.12.2009

Hitaiden hiilihydraattien hyödyistä lisänäyttöä

Psalm 11.01.2015 klo 16:01 Täysjyväviljat ovat ihan yhtä haitallisia kuin tavalliset viljat. Ainoa todella tehokas keino välttyä tulehduksista ja ylipainosta on poistaa viljat ruokavaliosta aivan kokonaan. Ei ne ole yhtä haitallisia. Tässäkin tutkimuksessa on oleellista ymmärtää ravintoaineet kokonaisuutena ei puhua pelkästään hiilihydraattien kautta asiasta.
Lue kommentti