Viidestä seitsemään sydänkohtausta sadasta saa alkunsa ilmansaasteista.

Belgialais-sveitsiläinen tutkijaryhmä sai selville, että ilmansaasteet ja hengitettävät hiukkaset ovat merkittävimmät sydänkohtauksia laukaisevat tekijät. Tulokset perustuvat 36 erillisen tutkimuksen yhteisanalyysiin, joka julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Analyysin perusteella pahimmat laukaisijat suuruusjärjestyksessä olivat kokaiini, raskas ateria, marihuana, kielteiset tunteet, fyysinen rasitus, vahvat myönteiset tunnekuohut, vihaisuus, seksi, autoilu ja muu liikenne, hengitystietulehdukset, kahvi ja terveydelle haitalliset PM10-hiukkaset ja niitä pienemmät hengitysilman hiukkaset.

Järjestys kuitenkin muuttui, kun tutkijat huomioivat tekijöiden yleisyyden ja vaikutukset väestötasolla. Tällöin merkittävimmäksi nousivat hengitysilman pienhiukkaset ja suuremmat hengitettävät PM10-hiukkaset, joihin liittyvä riski yksilötasolla on vähäinen mutta joille lähes koko väestö altistuu. Suomen kaupungeissa merkittävimmät hiukkaslähteet ovat katupöly ja liikenne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osa tutkimuksessa mainituista laukaisevista tekijöistä on myös sydänoireiden ehkäisijöitä. Esimerkiksi liikunta säännöllisesti harrastettuna ehkäisee sydäntauteja, mutta yksittäisenä kovana suorituksena voi aiheuttaa oireita etenkin liikuntaan tottumattomille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säännöllinen seksikin näyttää suojaavan sydäntaudeilta, vaikka riski yhdynnän aikana ja välittömästi sen jälkeen hivenen lisääntyy. Alkoholin ja kahvin vaikutukset riippuvat myös annoksesta ja käytön säännöllisyydestä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla